Kobno ronjenje

OČEVIDAC IZ DUBINE: “Martina mi je na 5 metara ispod mora pokazivala da je sve u redu”

“Ni sam ne mogu vjerovati što se dogodilo. Svi smo u šoku, i polaznici škole i ja kao instruktor. Ronjenjem se bavim cijeli život, a instruktor sam od 1997. godine, i speleoronilac sam, učio sam ronjenju invalidne osobe, paraplegičare, sa stotinama ljudi sam se spuštao u dubinu, i sve ih sretno vratio na površinu. A sada je izgubljen jedan mladi život na pet metara dubine – još uvijek u šoku”, priča Petronije Tasić iz Ronilačkog centra Draulik iz Milne, pri čijem je tečaju smrtno stradala 24-godišnja Martina H. iz Osijeka.

Kobno ronjenje zbilo se u ponedjeljak ujutro tijekom zadnjeg, šestog dana tečaja, kada je instruktor Tasić s tri polaznika gumenjakom iz Milne na Braču stigao do jugoistočne strane otoka Šolte, u Travnu, drugu uvalu od Splitskih vrata, piše Slobodna Dalmacija.

Pošlo je po zlu na kraju tečaja,kod slobodnog izrona, s dubine od nekih devet, deset metara.

“Procedura je uvijek ista – pratim lice u lice svakog ronioca, odlazim s njim do površine kontrolirajući je li sve radi po pravilu, te se vraćam po druge ronioce na dnu. Dva izrona sam odradio s dvije polaznice s dubine od sedam metara, te se vratio po našu Osječanku Martinu. Ona me je čekala na pet metara, držeći se za sidreni konop i signalizirala mi je kako je sve OK!”, priča instruktor Tasić, koji je inače i pripadnik Hrvatske gorske službe spašavanja, pa često za njega kažu: “Što je Stipe Božić u visinama, to je Petronije Tasić u dubinama”.

Bacio pojaseve s olovom

Kada je pošlo po zlu ni Tasić ne zna pojasniti jer je sve i dalje teklo u regularnom, tečajnom ritmu.

“Započeli smo izron na manje od četiri metra, počeli sa simulacijom, izvadili smo regulatore iz usta i idemo prema van. Martina je uredno izbacivala zrak iz pluća, no kada smo u tom kratkom vremenu došli do površine – izronila je bez svijesti. Odmah sam bacio pojaseve s olovom, izvadio je na gumenjak i počeo s umjetnim disanjem. Kolega je odbacio sidro, ostavili smo ga na dnu i gumenjakom u punoj brzini smo se uputili u Milnu, do ambulante. U toj vožnji sam zvao gorsku službu da mi osiguraju helikopter, jer je iznad ambulante i heliodrom. Trebalo nam je pet, šest minuta plovidbe, a cijelo to vrijeme smo je oživljavali, i kada smo stigli u Milnu novi šok za sve nas – ambulanta se renovira”, priča za Slobodnu Dalmaciju ogorčeni instruktor.

Zatajenje srca?

Kako nisu znali što je s helikopterom, odmah su djevojku ukrcali u brod “Milna” Lučke kapetanije i stigli do Splita, do lučice Zenta za 35 minuta. Tamo je čekalo vozilo Hitne pomoći. Nažalost, više nije bilo spasa za Martinu, studenticu biologije mora na zagrebačkom fakultetu. U podne su proglasili njezinu smrt.

Što se dogodilo mladoj Osječanki, zbog čega su bezazleni tečaj i uobičajena vježba rezultirali njezinom smrću, znat će se nakon obavljene obdukcije. No prema za sada neslužbenim informacijama došlo je do zatajenja srca.

Slobodna Dalmacija/Danas.hr

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr