NAKON NACIONALISTIČKOG ISPADA

OBJAVLJENI REZULTATI NADZORA POLICAJACA U BOROVU SELU: Stručni tim tvrdi da nije bilo nikakvog krivog postupanja

U priopćenju se tvrdi da je stručni tim donio zaključak da su policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske primijenili policijske ovlasti u skladu sa zakonskim odredbama i sukladno pravilima struke

Nakon jučerašnjeg incidenta u Borovu selu, kada je grupa muškaraca u pratnji policije urlala “Ubij Srbina”, Ravnateljstvo policije uputilo je stručni tim u Policijsku upravu vukovarsko-srijemsku da bi proveli stručni nadzor nad policajcima. U današnjem priopćenju Ravnateljstva policije tvrdi se da je policija donijela opravdanu odluku o nadzoru.

“Vezano uz jučer objavljenu snimku na društvenim mrežama na kojoj je vidljivo skandiranje neprimjerenog sadržaja grupe osoba u Borovu dok se nalaze pod nadzorom policije, glavni ravnatelj policije je jučer, 2. svibnja 2021. godine, uputio stručni tim u Policijsku upravu vukovarsko-srijemsku, kako bi se rasvijetlile sve okolnosti postupanja policije, odnosno kako bi se utvrdilo je li postupanje policijskih službenika bilo sukladno zakonskim odredbama i pravilima struke.

Stručni tim utvrdio je da su policijski službenici donijeli opravdanu prosudbu kada su grupu osoba, prilikom njihovog udaljavanja od Spomen obilježja 12 redarstvenika, stavili pod nadzor i s obzirom na njihovu brojnost zatražili dodatne policijske snage, a kako bi se spriječila eventualna protupravna ponašanja prilikom povratka grupe do njihovih vozila”, stoji u priopćenju.

UHIĆENO 14 OSUMNJIČENIH ZBOG INCIDENTA U BOROVU: Urlali su ‘Ubij Srbina. Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati’; Slijede kaznene prijave

Čekali su dodatne policijske snage

“Tijekom nadzora policije grupa se kretala u tišini, a u jednom je trenutku došlo do skandiranja neprimjerenog sadržaja u dva-tri navrata, a što je i vidljivo na snimkama. S obzirom na to da je postojao visok stupanj vjerojatnosti da bi se osobe iz grupe razbježale, a što bi otežalo utvrđivanje njihovog identiteta i daljnje procesuiranje, bilo je nužno pričekati dodatne policijske snage čijim dolaskom je, sa suprotne strane, grupa zaustavljena te je utvrđen identitet svih osoba.

Ovakva prosudba omogućila je daljnje procesuiranje svih počinitelja, što je i učinjeno tijekom dana privođenjem osoba u službene prostorije policije na kriminalističko istraživanje zbog sumnje da su počinile kazneno djelo ‘Javno poticanje na nasilje i mržnju’ iz članka 325. Kaznenog zakona, a bez dodatnog uznemiravanja građana.

Temeljem prikupljenih informacija i svih utvrđenih činjenica, stručni tim donio je zaključak da su policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske primijenili policijske ovlasti u skladu sa zakonskim odredbama i sukladno pravilima struke”, piše u priopćenju.

INCIDENT U BOROVU: Grupa muškaraca u pratnji policije urlala ‘Ubij Srbina’, desetak ih je privedeno

Povratak na Net.hr