Obersnel na sudu traži 600.000 kuna

Nakon što je policija gradonačelnika Vojka Obersnela i njegove suradnike prijavila zbog gospodarskoga kriminala, riječki gradonačelnik je podnio svoju kaznenu prijavu – protiv Tržnica.

Kaznena prijava protiv Vojka Obersnela i njegovih suradnika odnosi se na ‘pogodovanje’ Tržnicama, kojima su u naplati komunalne i koncesijske naknade i spomeničke rente ‘oprošteni’ kvadrati pa je gradska blagajna oštećena za više od 80 milijuna kuna. Ono čime njega, pročelnicu Odjela za komunalni sustav Irenu Miličević i njezina prethodnika Vladimira Bizjaka tereti policija Obersnel je tako stavio na dušu odgovornima u Tržnicama, u kojima je i policija prijavila bivšeg direktora Zorana Lušticu, piše Večernji list.

arti-201003060051006Obersnel je prijavu podniozbog neistinito prikazanih površina prostora kojim se koriste Tržnice, a prema zakonu upravo su one trebale gradskom Odjelu za komunalni sustav prijaviti promjene kada su ih 2002. godine to pitali. No, Tržnice su se držale izmjera površine iz davnih godina, kada je potpisan prvi ugovor o korištenju, što im je i te kako išlo u prilog.

U akciju utvrđivanja pravog stanja na terenu krenulo se tek kada je Državno odvjetništvo, mjesec dana prije nego što je policija podnijela kaznenu prijavu protiv Obersnela, upozorilo Grad Rijeku da im Tržnice plaćaju komunalnu naknadu za manju površinu od one kojom se koriste na središnjoj tržnici i Brajdi.

Ustanovljeno je da je površina veća 30 posto i da je Grad godinama dobivao manje novca nego što je trebao. Tržnicama su izdana nova rješenja zaduženja za razdoblje od 2002. do 2009. za komunalnu naknadu i od 2004. do 2009. za spomeničku rentu. Riječ je o iznosu od ukupno milijun i pol kuna, no Tržnice su se žalile pa je, osim kaznene prijave, Obersnel na Trgovačkome sudu tužio Tržnice i traži naknadu štete.

U tužbi Grad Rijeka od Tržnica traži naknadu štete od blizu 600 tisuća kuna zbog nenaplaćene komunalne naknade i spomeničke rente, počevši od ožujka 2007. do sada, uza zateznu kamatu koja iznos potraživanja osjetno uvećava.

Prethodni članci:

arti-201003030367006
arti-201003030522006

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr