KAOS IZA REŠETAKA

NOVI NAPADI U HRVATSKIM ZATVORIMA: U Splitu pravosudni policajac jedva izvukao živu glavu, u Glini zatvorenik napao službenicu

U tjedan dana dogodila su se dva napada u hrvatskim zatvorima. Iz toga se može zaključiti kako nije učinjeno mnogo pomaka posljednjih mjeseci, bez obzira što je Uprava za zatvorski sustav to najavljivala.

Kako nam je potvrđeno iz Ministarstva pravosuđa,  Zatvoru u Splitu jučer u poslijepodnevnim satima, istražni zatvorenik napao je pravosudnog policajca. Sve je počelo s narušavanjem reda u zatvoru nakon čega je pravosudni policajac naradio zatvoreniku da prestane s galamom.

Stražara spasio kolega

No, umjesto da se smiri ovaj je u idućem trenutku nasrnuo na njega, pa je intervenirati morao i drugi zatvorski stražar.

‘Protiv istražnog zatvorenika bit će, sukladno zakonskoj proceduri, podnesen prijedlog za pokretanje stegovnog postupka’, objašnjavaju iz Ministarstva pravosuđa.

Neslužbeno doznajemo da je pravosudnog policajca napao Joško Kudrić Božić koji je donedavno bio u kaznionici u Lepoglavi, ali je u Split prebačen budući da mu je presuda ukinuta, ali ne i istražni zatvor. Sada čeka ponovljeno suđenje za nanošenje smrtonosnih ozljede 21-godišnjem Nikoli Krmeku u studenome 2015. godine.

Krmeka je pretukao u automobilu, a ovaj je od komplikacija preminuo 1. prosinca. Kudrić Božić je kako se čulo tijekom tog procesa, od 2003. godine skupio čak 19 pravomoćnih presuda za razna kaznena djela.

Samica kao kazna

U Lepoglavi je u veljači ove godine također sudjelovao u jednom incidentu, no tada je sam bio napadnut. Na njega je žlicom što ju je preradio u bodež nasrnuo 34-godišnji Stjepan Maurović.

Ministarstvu pravosuđa potvrdilo nam je i da je ovaj tjedan u Kaznionici u Glini službenicu Odjela za rad i strukovnu izobrazbu, koja je u tom trenutku obavljala poslove u skladištu Tiskare fizički napao zatvorenik. Službenica je u tom napadu zadobila ogrebotine, a zatvorenik je završio u samici. Slijedi mu i stegovni postupak.

Ovom incidentu, doznajemo iz zatvorskih krugova, kumovala je činjenica da se u blizini službenice nije nalazio pravosudni policajac.

Iz Sindikata pravosudne policije već su upozoravali na manjak pravosudnih policajaca u zatvorima zbog čega su učestalo izloženi napadima, budući da su obično samo po jedan na cijelom odjelu s po 80-ak zatvorenika.

Povratak na Net.hr