AFERA TEŠKA 50 MILIJUNA

NOVI DETALJI ISTRAGE: Net.hr doznaje tko su Kinezi koje se sumnjiči da su godinama varali na porezu u Zagrebu

Gotovo cijeli policijski sastav bio je na nogama u srijedu ujutro kada je započela velika akcija u kojoj je privedeno više od 60 osoba – devet osumnjičenih Hrvata i 53 Kineza, koji su još od veljače 2013. godine lažnom poslovnom suradnjom izvlačili novac iz tvrtki i varali na porezu.

Cijela afera teška je 50 milijuna kuna, dok je državni proračun oštećen za nešto manje od 13 milijuna. Novac se prelijevao preko 45 raznih tvrtki.

Tvrtke u Hrvatskoj, direktori u Kini

Jedna od njih, koju se povezuje sa sumnjim poslovanjem je HUA-DA, tvrtka sa formalnim sjedištem u Pavlenskom putu, gdje je, kako doznajemo, u srijedu ujutro obavljena i pretraga.

RAZBIJENA KINESKO-HRVATSKA ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA: U kriminal bilo uključeno čak 45 poduzeća, ‘ukrali’ su milijune!

Prema podacima u sudskom registru istoimena firma ima i sjedište u Zagrebačkoj cesti 191, gdje se već godinama nalazi tipičan kineski restoran, jedan od prvih otvorenih u Zagrebu. Ta adresa boravište je i vlasnika tvrtke HUA-DA Zhou Peijuna, za kojeg nam nije potvrđeno nalazi li se među osumnjičenima.

No, uz njega, osnivač tvrtke je i Yin Limin, za kojeg je u sudskom registru uz ime i prezime naveden tek grad u kojem navodno živi u Kini. Kako će mu se ući u trag ostaje za vidjeti u nastavku istrage.

Brisani iz evidencije Porezne uprave

Zanimljivo je da su se kineski privatni poduzetnici s milijunskim dugovima Poreznoj upravi i ranije nalazili na meti policije, no ishod istrage krajnje je neizvjestan upravo zbog činjenice da se radi o vlasnicima čiji se puni identitet ne zna, niti je poznato gdje se u ovom trenutku nalaze.

Tako je prije dvije godine pokrenut postupak protiv troje kineskih državljana koji nisu platili više od dva i pol milijuna kuna poreza, no ni nakon šest godina nije ima se ušlo u trag. Tim više što je vlasnik dviju tvrtki C.W.M. i Zapadno jezero koje su te dugove napravile misteriozno nestao iz popisa poreznih obveznika, dok su poslovanje preuzeli troje osumnjičenih čija sudbina ni do danas nije poznata.

Kinezi krijumčarili novac u hrvatske banke

Krajem prošle godine počelo se pak rasplitati klupko mutnog poslovanja kineskih trgovaca u BiH koji su svoju zaradu ostvarenu ilegalnom prodajom u toj zemlji krijumčarili u Hrvatsku te potom u druge zemlje. Istražitelji su prikupili podatke kako je na ovaj način iz BiH izneseno više od 30 milijuna eura gotovine čiji je dio bio uplaćivan na račune u hrvatskim bankama.

Skupinu koja je danas raskrinkana predvodio je Gorki Grubišić, privatni poduzetnik koji je imao registriranih 12 firmi, te je preko njih izdavao račune tvrtkama u vlasništvu Kineza, iako između tih firmi nikakvih stvarnih poslova nije bilo.

Fiktivne fakture

Ovakav modus u posljednje se vrijeme često viđa u Hrvatskoj, a među upletenima u izvlačenje novca putem lažnih faktura bio je i Radovan Štetić, okrivljen u više sudskih procesa. U jednom od njih okrivljen je i za fingiranje poslovanja s tvrtkom “Klemm Security” u vlasništvu Josipa Klemma.

Paravan za fingiranje poslovanja iza kojeg je stajalo samo kolanje računa, te izvlačenje pretporeza na osnovu toga bio je do nedavno i talijanski restoran Luna Rossa u središtu Zagreba. Preko njega je utajivan talijanski porez IVA, a suvlasnik Fabrizio Affuso uhićen je zbog optužbi da je bio dio tog kriminalnog lanca.

FIRMA BILA PARAVAN ZA UTAJU POREZA: U Zagrebu uhićen član moćnog talijanskog kriminalnog lanca i vlasnik poznatog zagrebačkog restorana!

Povratak na Net.hr