'Peglanje' sluzbene kartice: Placao okvire, benzin, fine cipele, knjige, kuhinju…

U Zupanijskom sudu u Rijeci pocelo je sudenje R. B. iz Hreljina, kojega se tereti da je u vrijeme dok je bio predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog drustva Hreljin zlouporabio svoj polozaj i s racuna drustva kroz nekoliko godina prisvojio oko 365.000 kuna.

Tuzitelji ga terete da je od 2005. do kraja 2012. godine, kao ovlasteni korisnik bankovne kartice racuna vatrogasnog drustva, podizao gotovinu za svoje privatne potrebe. Kad se sve zbrojilo ispalo je da je ukupno podigao 303.000 kuna. Istrazitelji su otkrili i da je tom karticom placao gorivo za svoj privatni automobil, pise Novi list. Naime, DVD je sve automobile imao na dizel gorivo, a s racuna drustva placano je 61.000 kuna za benzin. Tuzitelji u optuznici navode da je u tih sedam godina optuzeni to prikrivao neistinitim godisnjim finacijskim izvjestajima. Sastavljao je lazne putne naloge i njima pravdao novce koje je prisvojio.

Na sudenju optuzeni je djelomicno priznao navode iz optuznice rekavsi da se osjeca krivim, ali ne za cijeli iznos za koji ga se optuzuje vec za oko 320.000 kuna. Vjestakinja je, objasnjavajuci sto je sve otkrilo provjeravanjem racuna i putnih naloga, rekla da se na racun vatrogasnog drustva placalo se sve i svasta. Medu racunima placanim karticom drustva je primjerice okvir za naocale, stol i stolice za kuhinju, dijelovi za automobil kakav vatrogasno drustvo uopce nema. Placane su i elegantne i skupe cipele, knjiga o lovu na divlje svinje i slicno.

Po onom sto se pojavilo u slucaju cini se da bi se moglo naci jos spornih placanja koja ce se rasvjetljavati pa ce sud od vatrogasnog drustva zatraziti objasnjenja za jos neke sporne racune. Obrana se nije slozila oko iskaza dvoje svjedoka pa ce oni biti pozvani na sud i saslusani u nastavku sudenja koje ce biti u sijecnju. Do tada bi trebalo bit zavrsena i dodatna provjera sumnjivih racuna i stavki.
http://www.novilist.hr/Vijesti/Crna-kronika/Novcem-DVD-a-Hreljin-sedam-godina-placao-vlastite-racune

Povratak na Net.hr