PRONAĐEN I ARSENAL ORUŽJA

NOVA VELIKA AFERA S GORIVOM: U Zagrebu otkriveno ilegalno postrojenje za preradu naftnih derivata

Istražitelji su otkrili novu ilegalnu punionicu goriva, ovoga puta u Zagrebu.

Prema informacijama iz Carinske uprave, njihovi službenici, te carinici mobilne jedinice u srijedu su otkrili ilegalnu punionicu goriva i podzemne spremnike s naftnim derivatima. To je gorivo bilo namijenjeno crnom tržištu, a prodavano je kao pogonsko.

Dobro pripremljen za ilegalni biznis

S nalogom Prekršajnog suda u Zagrebu carinici su pretražili kuću, gospodarske zgrade te prijevozna sredstava kojima se koristio vlasnik ilegalne punionice.

ilegalno gorivo

Očito dobro pripremljen za ilegalni biznis u koji je ušao u kući je skrivao veće količine vatrenog oružja i streljiva. Točnije radilo se o pet pušaka, pištolju, prigušivaču, te 5.353 komada raznog vatrenog streljiva.

Koliko je ilegalnog goriva skrivano?

Nastavivši tragati za dokazima istražitelji u dvorišnim objektima pronašli cijelo ilegalno postrojenje. U njemu je bila sva opremom potrebna za uklanjanje boje i indikatora iz označenih naftnih derivata, kao i veća količina naftnih derivata. Zaplijenjeno je ukupno 19.900 litara goriva što se nalazilo u spremnicima, te u autocisterni hrvatskih registarskih oznaka.

Isti dan istraga je nastavljena u Petrinji. Naime, i tamo su nadzirući sumnjive tvrtke, carinici pronašli tajne spremnike s naftom. U pitanju je pet podzemnih spremnika u kojima su skladišteni naftni derivati. U jednom od njih nalazilo se 24.0590 litara naftnih derivata. Da je u pitanju ilegalno gorivo utvrđeno je vrlo brzo  za koje odgovorna osoba ne posjeduje dokumentaciju o porijeklu robe.

ilegalno gorivo

Zbraja se šteta za Državni proračun

“Robu i postrojenje ćemo oduzeti, a protiv prekršitelja slijede prijave. Još moramo obračunati iznos trošarine za koji je oštećen Državni proračun”, objašnjavaju iz Carinske uprave.

Nova je ovo akcija na suzbijanju crnog tržišta i proizvodnje naftnih derivata. Prije mjesec dana u Slavoniji je otkriveno ilegano postrojenje u kojem se proizvodio lažni dizel koji je prodavan benzinskim pumpama. U tom slučaju procjenjeno je da šteta za državni proračun iznosi više od 10 milijuna kuna.

MULTIMILIJUNSKA PRIJEVARA U SLAVONIJI: U vrlo sofisticiranom pogonu proizvodili lažni eurodizel i prodavali ga na pumpama

Povratak na Net.hr