DRUGA ŽRTVA U DVA TJEDNA

NOVA SMRT ZBOG UBODA STRŠLJENA: ‘Glava mu je natekla i poplavila, nisu uspjeli ugurati mu cjevčicu u dušnik’

Vraćajući se iz šume u Donjem Hruševcu kraj Kravarskog u Zagrebačkoj županiji, 39-godišnji Ivica Pavušek držeći se dlanom za stražnji dio vrata, kazao je kako ga je upiknuo stršljen.

Bilo je to u srijedu nešto iza 10 sati kada su se Ivica i njegov susjed Stjepan vraćali iz šume gdje je Ivica pomagao susjedu skupljati drva.

‘Au, nešto me pecnulo. Piknul me stršljen’, rekao je Ivica koji se nekoliko minuta kasnije počeo žaliti da mu nije dobro, a onda mu je, kazala je Stjepanova supruga, tijelo klonulo unatrag, kao da će pasti s traktora. Stjepan ga je obuhvatio rukom i prebacio preko krila kako ne bi pao i dodatno se ozlijedio te požurio kući, piše 24 sata.

Kada su stigli do kuće pozvali su hitnu pomoć te ga polijevali vodom.

NAJEZDA KUKACA OPASNIH PO ŽIVOT: Veliki azijski stršljen zaposjeo istok Hrvatske, Slavonac (59) jedva preživio ubod

‘Glava mu je sva natekla i poplavila, a poplavile su mu i usne. Liječnica mu je pokušala ugurati cijev u dušnik kako bi mu oslobodila dišne puteve, ali nije uspjela. Kasnije je rekla da mu je sve bilo previše naotečeno i da zato nije uspjela’, ispričala je susjeda.

nisu mu uspjeli ugurati cijev u dušnik

Ivica je, kažu njegovi subještani bio jako dobar čovjek koji je teško živio. Stanovao je u limenom kontejneru te preživljavao od 800 kuna socijalne pomoći. Povremeno bi zaradio radeći za susjede.

Druga žrtva u dva tjedna

U tijeku je obdukcija koja će pokazati li Ivicu doista ubio stršljen, odnosno je li preminuo zbog posljedica alergijske reakcije. Ukoliko rezultati obdukcije potvrde kako je riječ o ubodu stršljena, Ivica će biti druga žrtva u dva tjedna. 18. srpnja od posljedica uboda stršljena umro je 40 – godišnji muškarac kod Karlovca.

‘Reakcije su iste ili vrlo slične kao na ubod pčele i ose. Osoba koja je imala alergijsku reakciju na osu mora biti vrlo oprezna jer je vrlo velika mogućnost da je alergična i na stršljena. U slučaju uboda stršljena kod alergične osobe može se javiti osip (koprivnjača ili urtikarija), otok na mjestu uboda, osjećaj gušenja, promuklost, pad tlaka ili šok. Takve reakcije razvijaju se unutar desetak minuta – objasnila je. Osobe koje su alergične trebale bi uvijek nositi injekciju s dozom adrenalina, te si, u slučaju nužde, sami uštrcati lijek’, rekla je doc. dr. sc. Mirjana Turkalj, alergologinja iz Dječje bolnice Srebrnjak,.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr