SUDSKI EPILOG

‘NIJE MU SMIO REĆI DA JE LOPOV I DA BEZOČNO LAŽE’: Bivši ministar pobijedio na sudu, dobit će 10.000 kuna

Nekadašnji šef SZUP-a Smiljan Reljić morat će bivšem ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću platiti deset tisuća kuna odštete jer je u nekoliko televizijskih emisija izjavio da “Ostojić laže”.

Bilo je to u vrijeme nakon objave rezultata pretposljednjih parlamentarnih izbora kada se Ostojić našao pod optužbama da je dao tajno pratiti čelnika Mosta Božu Petrova. Zbog toga je naknadno podnio niz tužbi tražeći odštetu. Ovdje je ipak sud došao do nešto drukčijeg zaključka.

Brojni medijski istupi Smiljana Reljića

Reljić je, među ostalim, u HRT-ovoj emisiji Otvoreno potvrdio da je Ostojića nazvao lopovom. “Kako drukčije nazvati čovjeka koji, koristeći funkciju što je trenutačno obnaša, iznosi notorne laži da bi obmanuo i dezinformirao hrvatsku javnost… i, ako hoćete, ponovit ću vam ovdje u kamere, da gospodin Ostojić jednostavno bezočno laže”.

OSTOJIĆ PODNIO TUŽBE: Na sud idu oni koji su ga optužili da je pratio Petrova i planirao likvidaciju Gotovine

Gostujući 7. siječnja na RTL Televiziji nastavio je s optužbama: “Moram kazati kako je gospodin Ostojić najobičniji mali, sitni lažljivac i da će vrijeme sigurno pokazati da ministar unutarnjih poslova na taj način zlorabi svoju poziciju kako bi dezinformirao i obmanuo hrvatsku javnost.

I brojni portali prenijeli su Reljićevu izjavu što ju je dao N1 Televiziji ustvrdivši da je “to još jedna u nizu gluposti i laži, izmišljotina gospodina Ostojića”.

Povrijeđeni Ostojić

Ostojića su te Reljićeve riječi uvrijedile, jer je u javnosti prikazan kao nemoralna osoba, nedostojna dužnosti koju obavlja. U to je vrijeme Ostojić još uvijek bio ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade. Reljić je, međutim, na sudu upozorio da je Ostojić bio tek tehnički ministar, koji nije imao sve ovlasti, čime je pokušao premjestiti suđenje iz Zagreba u Split gdje Ostojić ima prebivalište. Ipak, o Ostojićevoj tužbi odlučivao je Općinski građanski sud u Zagrebu.

BIVŠI ŠEFOVI POLICIJE SVJEDOČILI U PROCESU O VELIKOJ AFERI: ‘Ovo je jedna od najtežih optužbi za zloporabu sustava’

“Moje izjave o Ostojiću nisu se odnosile na njegovu ulogu u praćenju Bože Petrova, već sam samo odgovorio na ono što je on o meni rekao dan ranije. A tada me kao čelnika SZUP-a nazvao mračnom osobom insinuirajući pri tome na praćenje novinara u to vrijeme”, objasnio je u odgovoru na tužbu Reljić, koji se nakon toga nije pojavljivao na sudu. Na prvi sudski poziv nije se odazvao zbog “poslovnih obveza”, a kada je ipak odlučio doći na sud, to mu je odbijeno.

Ostojić je pak priznao da je podsjetio na Reljićevu ulogu u praćenju i prisluškivanju novinara, dok on osobno nikada nije naredio praćenje niti prisluškivanje niti jedne osobe, jer to i nije bilo u njegovoj nadležnosti.

Ključan dokaz

“I saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost proveo je nadzor i utvrdio da ničeg nezakonitog nije bilo”, istaknuo je Ostojić kojeg je iznimno pogodilo što ga se nazivalo lažovom i lopovom, a morao je i svojoj supruzi i djeci objašnjavati zašto ga se tako proziva.

“LIKVIDACIJA GOTOVINE”: Ostojić najavio tužbu protiv HDZ-ovca Vidovića

Koliko su ga Reljićeve riječi pogodile potvrdila je i Sanja Čanković, bivša pomoćnica ministra unutarnjih poslova. “U našim svakodnevnim kontaktima više je puta rekao koliko su ga uznemirile Reljićeve izjave, jer je poznato da on lažljivac nije”, prisjetila se Čanković u svom svjedočenju na sudu.

Ključne za rasvjetljavanje ovog slučaja bile su snimke spornih emisija u kojima je gostovao Smiljan Reljić. Pregledavši ih sud je zaključio kako se njegove izjave nisu odnosile na Ostojićevu ulogu u navodnom praćenju Bože Petrova, već je bila riječ o njegovoj reakciji na Ostojićevo spominjanje “mračne prošlosti” i prisluškivanja novinara u vrijeme dok je Reljić bio na čelu SZUP-a.

“Reljić je imao pravo reći da Ostojićeve tvrdnje nisu točne, ali nije trebao pri tome koristiti kvalifikacije kao što su ‘lopov’ i ‘mali sitni lažljivac’, niti ustvrditi da ‘bezočno laže’, jer je na taj način očito želio uvijediti Ostojić”, zaključeno je u presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu na koju se i Ostojić i Reljić imaju pravo žaliti višem sudu.

OSTOJIĆ PROTIV GRMOJE: “Grmoja je brzo povukao kočnicu u svojim optužbama”

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr