SRUŠEN WEBSTRESSER

MLADOM HAKERU IZ ZAPREŠIĆA ODREĐEN ISTRAŽNI ZATVOR: Doznajemo da ga je odala zajednička tetovaža s kompanjonom iz Srbije

Akciju je inicirala britanska National Crime Agency koja je dostavila informacije istražiteljima u Nizozemskoj.

Webstresser.org servis, koji je tijekom prošle godine imao oko 136 tisuća registriranih korisnika i odgovoran je za četiri do šest milijuna hakerskih DDos napada u posljednje tri godine, ugašen je u međunarodnoj policijskoj operaciji u kojoj je u Hrvatskoj uhićen i jedan od administratora stranice, 19-godišnji Kristian R. iz Zaprešića.

Još dvojica mladića, 19-godišnji Jovan M. iz Prokuplja, te još jedan 19-godišnjak iz Rume uhićeni su u dijelu akcije što je provedena u Srbiji.

Kristian R. jutros je priveden za velikogorički Županijski sud, a sudac istrage odredio mu je istražni zatvor.

Velika šteta za napadnute računalne sustave

“Šteta prouzročena ovim napadima je značajna”, tvrde nizozemski istražitelji objašnjavajući kako nakon Ddos (Distributed Denial of service) napada, žrtve moraju uložiti značajna sredstva kako bi ponovno osposobile i zaštitile svoje računalne sustave.

PROCURILI DETALJI LOVA NA OPAKOG HAKERA IZ HRVATSKE: Već je u osnovnoj školi upao u sustav jedne banke, a sad mu prijeti 8 godina zatvora

Jovan M. je imao hakerski nadimak “m1rk”, dok se na Facebooku predstavljao kao Mirkovik Babs. U svojoj komunikaciji često je spominjao programiranje, a priznao je i da stoji iza WebStressera. Ispod posljednje fotografije što ju je objavio 3. travnja prijatelji su mu, nakon objavljivanja informacije o uhićenju, ostavili brojne poruke od kojih većina glasi jednostavno RIP.

Tajna zajedničke tetovaže

U svojim je objavama pak Jovan M. često spominjao i drugog administratora WebStressera, Krisa, a riječ je, kako doznajemo upravo o Kristianu R., mladiću iz Zaprešića. Njih su dvojica imala identičnu tetovažu, na glagoljici ispisano ime ‘Leonard’. Nije isključeno da je riječ o osobi za koju su mladići radili, odnosno pripremali i prodavali DdoS napade.

Nakon što je srušen WebStresser palo je i, kako javlja Krebs On Security, nekoliko servisa koji su preprodavali njihove hakerske usluge: powerboot.net, defcon.pro, ampnode.com, ripstresser.com, fruitstresser.com, topbooter.com, freebooter.co i rackstress.pw.

Povratak na Net.hr