DETALJI INCIDENTA

NEOFAŠISTI IZ ITALIJE POKUŠALI SU ‘INVAZIJU’ NA RIJEKU: Hrvatske vlasti blokirale su im tri aviona, no dva su uspjela sletjeti na Krk…

Zahvaljujući suradnji hrvatskih i talijanskih sigurnosnih službi spriječen je ulazak većeg broja pripadnika neofašističke skupine Gli Idraulici koja je danas htjela simulirati okupaciju Rijeke koja se dogodila prije točno 100 godina

Deseci talijanskih fašista danas su htjeli izvesti performans ponovne okupacije Rijeke. Na dan obilježavanja 100. obljetnice ulaska talijanskih legionara predvođenih Gabrieleom D’Annunzijom i stvaranja paradržave, dio skupine koja se naziva Gli Idraulici (vodoinstalateri) izvjesio je zastavu Kraljevine Italije ispred Guvernerove palače. Policija je odmah reagirala te u nekoliko akcija privela 16 osoba, od kojih je dio odmah vraćen u Italiju. Kažnjeni su prema odredbama Zakona o narušavanju javnog reda i mira, a dobili su i novčanu kaznu i zabranu ulaska u Hrvatsku.

No, to je bio samo dio šire akcije koju su osujetile hrvatske i talijanske sigurnosne službe. Naime, “vodoinstalateri” su htjeli iz više pravaca doći u Rijeku. Jutarnji doznaje kako su koristili autobuse, motocikle, pa čak i lake sportske zrakoplove. Naime, tijekom dana su s aerodroma u Torinu, Pescari i Trstu prema Rijeci poletjela tri manja aviona s po dva putnika u svakome. Sigurnosne službe su već imale sve podatke te im je bio zabranjen ulazak u hrvatski zračni prostor. Talijani su se uredno vratili i sjeli u nova dva aviona za koje službe nisu imale podatke te su sletjeli na Krk, gdje su ih ipak dočekali policajci i priveli.

POLICIJA ODMAH REAGIRALA: Na ogradi Guvernerove palače u Rijeci osvanula talijanska fašistička zastava

PALA JOŠ DVOJICA TALIJANSKIH FAŠISTA: Policija pronašla mladića i jednog starijeg sa zastavom Kraljevine Italije

Htjeli doći na izložbu

Naime, talijanski konzulat u Rijeci dobio je službenu najavu sportskog kluba iz Pescare da će njihovi članovi avionom doći u Rijeku na otvaranje večerašnje izložbe “D’Annunzijeva mučenica”, koja simbolizira Rijeku kao grad-mučenicu, što je bila i sintagma koju je koristio taj talijanski fašist. No, kasnije su se predomislili. Zanimljivo je da se izložba održava upravo u Guvernerovoj palači, koju je D’Annunzio koristio kao svoju rezidenciju te s balkona držao govore.

Uz sve napore sigurnosnih službi dviju zemalja dio ljudi koji pripadaju već spomenutoj talijanskoj neofašističkoj organizaciji probio se do Rijeke autobusima ili ubacivanjem u bajkerske skupine.

NA TRSATSKU GRADINU OBJESILI ZASTAVU ITALIJE I SVE SNIMILI! ‘Eto, to je Rijeka – Italija’

RAZOTKRIO SE PROVOKATOR IZ RIJEKE: Ovo je jedan od mladića koji su izvjesili talijansku zastavu na Trsatu

Borba za ‘nacionalne interese’

Tek nakon uhićenja društvenim mrežama su se počele širiti fotografije “okupacije”, pa su “vodoinstalateri” preuzeli odgovornost za provokaciju. Navodno su ovim činom pokušali podsjetiti na “bolja vremena” i pod hashtagom #restiamofiumani (#ostajemoriječani) poručiti talijanskoj Vladi da krene u borbu za nacionalne interese, dodajući kako još uvijek ima onih koji su za to spremni.

Do slične provokacije je došlo i u srpnju kada su trojica mladića na Trsatskoj gradini također izvjesila talijansku zastavu. No, danas je policija, uz zastave, pronašla i letke s citatima D’Annunzijevih nacionalističkih govora.

Provokacija je bilo i s druge strane granice. Naime, u Trstu je danas otkriven spomenik D’Annunziju, što je naišlo na osude ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana i riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela. Na provokaciju je reagirao i premijer Andrej Plenković, rekavši kako “provokacije ovdje ne prolaze”.

Policija im zabranila ulazak u Hrvatsku

Policijska uprava primorsko-goranska izvijestila je da je policija zabranila ulazak u Hrvatsku za petero državljana Italije koji su u četvrtak zrakoplovima sletjeli na Zračnu luku Rijeka na Krku, a u prtljazi su im pronađeni predmeti s neprimjerenim sadržajem povezanim s današnjom provokacijom u Rijeci.

To su osobe starosti 23, 56, 63, 70 i 74 godine koje su sletjele s dva manja zrakoplova. Prilikom granične kontrole, pregledom prtljage su pronađeni predmeti (majice, razglednice i slično) s neprimjerenim sadržajem povezanim s današnjim privođenjem talijanskih državljana u Rijeci, izvijestila je policija.

Sukladno odredbama Zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji, utvrđeno je da navedenih petero državljana Italije ne ispunjavaju uvjete za ulazak te im je rješenjem odbijen ulazak u Republiku Hrvatsku, stoji u priopćenju PU PG.

GRLIĆ RADMAN OSUDIO ODLUKU GRADA TRSTA: Odlučili su podignuti spomenik D’Annunziju koji je na današnji dan 1919. u Rijeci proglasio nezavisnu državu

PLENKOVIĆ OŠTRO REAGIRAO: ‘Provokacije ovdje ne prolaze, sve vidimo, sve lovimo, ovo nećemo dopustiti’

Povratak na Net.hr