BANKARSKE TAJNE

NE ŽELE DA SVI ČUJU NJEGOVE TAJNE RAZGOVORE: Može li optuženi osječki poduzetnik zaštititi svoje kontakte s bankarima?

Hoće li javno biti reporoducirani tajno snimljeni razgovori osječkog poduzetnika Željka Biloša i ostalih osoba s kojima je komunicirao dok je, kako sumnja USKOK, tražio način da se izvuče od plaćanja devet milijuna kuna poreznog duga državi?

Naime, obrana je danas na sudu zatražila da se se snimke ne reproduciraju javno. U njima se, kako se moglo čuti na početku procesa, Biloš žali konzultatnu MOL-a Jozi Petroviću da ga ‘neće dirati’ misleći pri tome na poreznike koji su ga u to vrijeme pritiskali zbog dugovanja.

Razgovor s Jozom Petrovićem

Riječ je o razgovoru što su ga Biloš i Petrović vodili 13. lipnja 2012. godine u 20.57 sati, a reproduciran je na početku procesa bivšoj šefici Porezne uprave Nadi Čavlović Smiljanec optuženoj da je u svibnju 2013. godine zajedno s pročelnicom osječkog poreznog ureda Ružicom Kovačević omogućila Bilošu izbjegavanje plaćanja poreznog duga. Biloš je optužen zajedno s njima.

‘REKLI SU MI DA ME NEĆE DIRATI’: Snimka razotkriva detalje paničnog razgovora između MOL-ovog lobista i poznatog biznismena

Nada Čavlović Smiljanec već je porekla krivnju, a njezina obrana ističe kako nije bilo riječi o obustavljanju ovrhe, već nastojanju da se tvrtki optuženog Biloša pruži prilika za nastavak poslovanja i očuvanje radnih mjesta. Od pročelnice je samo tražila odgodu od nekoliko dana.

Razgovori s bankarima

Bilošev odvjetnik Fran Olujić zatražio je da se snimke razgovora njegovog klijenta ne reproduciraju javno, jer na taj način želi zaštititi njegovo poslovanje. Naime, u razgovorima se spominju poslovni potezi osječkog poduzetnika, ali i bankarske tajne čije razotkrivanje u javnosti nije dozvoljeno. Svaki razgovor s bankarom smatra se bankarskom tajnom, a istražitelji su snimili najmanje dva razgovora Biloša s predstavnicima banaka.

Međutim, sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu nije prihvatilo ovaj prijedlog obrane. Odvjetnik Olujić na tu odluku suda ima pravo žalbe, pa će o njegovom  zahtjevu sada odlučivati Vrhovni sud RH.

 

Povratak na Net.hr