Ne vadite ovu školjku ni za uspomenu jer ćete platiti masnu kaznu ako vas uhvate

U oko 19,30 sati u Cresu policijski službenik van službe uočio je nepoznatog muškarca s nekoliko komada školjki periski, koje su zakonom zaštićena vrsta. Iz Zakona o prirodi protiv njega je podnijet optužni prijedlog mjerodavnom prekršajnom sudu.

Daljnjim postupanjem lošinjske policije, policijskih službenika ispostave u Cresu utvrđeno je da se radi o državljaninu Njemačke, starosti 33 godine. Od njega su oduzete tri školjke periske dužine 30 centimetara te je zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prirodi protiv njega podnijet optužni prijedlog mjerodavnom prekršajnom sudu, izvijestila je PU primorsko-goranska.

500 kuna kazne po periski

Periska pripada obitelji pinnidae koja na svijetu broji 12 vrsta školjaka. U Jadranu postoje samo dvije. Najpoznatija i najveća školjka Mediterana, ujedno i jedna od najvećih školjaka na svijetu je (Pinna nobilis) Periska, lostura. Osim što je najveća ova vrsta je i endem Mediterana i nema je čak ni u Crnom moru. U Jadranskom moru rasprostranjena je po cijeloj obali, na pjeskovitim i muljevitim dnima nerijetko naseljenim morskim cvjetnicama od 0,5 do 40 metara dubine.

I danas je aktivan zakon o zaštiti prirode koji perisku svrstava u apsolutno zaštićenu vrstu i ukoliko se osoba zatekne sa periskom morati će izdvojiti 500 kuna kazne, piše Podvodni.hr.

Povratak na Net.hr