ISTINA ILI LAŽ?

‘NE MOŽETE MIJENJATI POVIJEST’: Nevjerojatan sudski zaplet procesa u kojem je jučer glavnu ulogu dobio general Gotovina

“Želim da se zbog domovine i generala Gotovine ovo rasvijetli do kraja”, gotovo je zavapio Josip Vidović iz HDZ-ovog Odbora za branitelje kojeg je zbog povrede ugleda i časti tužio kandidat za šefa SDP-a Ranko Ostojić.

Naime, Vidović je gostujući na HRT-u 19. siječnja ove godine, izjavio da je Ostojić planirao uhićenje i likvidaciju generala Gotovine, a Ostojić, koji to negira, traži da mu Vidović zbog toga plati odštetu – 400 dnevnih dohodaka.

Nastavak procesa na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu nalikovao je više na političku tribinu i braniteljski skup nego na sudsku raspravu, jer su se Vidović i njegov odvjetnik Ivo Farčić, koji je u Haagu branio Gotovinu, te Ostojićev odvjetnik Šime Savić gotovo natjecali u isticanju bliskosti s legendarnim generalom. I Savić i Vidović, s obzirom na to da su obojica bili sudionici Domovinskog rata, nisu to propustili naglasiti, a u više je navrata postavljeno pitanje tko je i kakvu odoru nosio i tko je blatio generale.

Šime Savić
Šime Savić zastupa Ostojića u sporu s J. VidovićemFoto: Jurica Galoic/PIXSELL

Gdje je plan za uhićenje Gotovine?

“Je li postojao plan za uhićenje i likvidaciju generala Gotovine?”, upitao je Savića Vidović nakon što je iz Ministarstva unutarnjih poslova na sud stigao odgovor kako dokumenata s takvim planom u službenoj arhivi nema.

“Tražit ću da se tog Vnučeca (aktualni ravnatelj policije op.a.) novčano kazni zbog takvog odgovora”, pomalo sarkastično primijetio je odvjetnik Ivo Farčić.

“Radilo se o planu za uhićenje, a ne za likvidaciju. Pa Županijski sud u Zagrebu naložio je uhićenje generala Gotovine”, uzvratio je odvjetnik Savić.

Mijenjanje povijesti

“Možda ćete ovdje i dobiti presudu u korist vašeg klijenta, ali ne možete mijenjati hrvatsku povijest”, nastavio je Vidović koji je u više navrata tijekom rasprave podsjetio na brojne medijske napise o posebnom timu što ga je Ranko Ostojić oformio za uhićenje Gotovine.

“Zna se da su se u to vrijeme zbog toga održavali i sastanci u Vladi”, dodao je Vidović ističući kako je njegov komentar u emisiji na HRT-u bio pozitivan jer je želio spriječiti daljnje napade na hrvatske branitelje.

Josip Vidović
Josip Vidović ‘napao’ je Ostojića gostujući na HRT-uFoto: Davor Puklavec/PIXSELL

“Pa i policajci su hrvatski branitelji”, primijetio je odvjetnik Savić na što je Vidović podsjetio: “Ali su po zapovijedi Ranka Ostojića napali hrvatske branitelje”.

Odvjetnik Farčić zatražio je od suda da Vidoviću ne zamjeri idealiziranje. Ovaj je pak ostao uporan u svojoj tvrdnji o postojanju plana uhićenja i po potrebi likvidacije generala Gotovine.

Posebni timovi za hvatanje generala

“Dakle, tvrdite da je ovo što ste rekli istina”, pitala je sutkinja Lana Štok Vidovića, no umjesto tuženog HDZ-ovca odgovorio joj je njegov odvjetnik: “Ne, ne tvrdimo. No, postavljamo pitanje tko je osnovao onu posebnu grupu koja je hvatala Gotovinu. Osim toga, na uhićenje nije poslana temeljna policija, nego specijalci, a to je bila odluka tadašnjeg ravnatelja policije Ranka Ostojića”.

“Pa iz Haaga su tražili da se generala izruči. Carla del Ponte nas je prozivala zbog toga. A vi tvrdite da je Ostojić naredio Gotovininu likvidaciju…”, primijetio je odvjetnik Savić na što je ponovno reagirao Vidović.

Gotovina kao svjedok

“Zašto sud ne bi istražio kako je organiziran progon generala Gotovine. Molim vas zbog domovine i samog generala da to rasvijetlimo do kraja. Onaj tko je osobno formirao timove sigurno nije ostavio ni dokumente ni druge tragove. Pa ni Udba nije ostavljala tragove”, naglasio je Vidović apeliravši na sve institucije u Hrvatskoj da dokumente o potrazi za Gotovinom dostave sudu. “To je potrebno zbog istine i mračne povijesti hrvatskog naroda”, dodao je.

“Mogli bismo onda samog Gotovinu ispitati kao svjedoka”, predložio je pomalo ironično odvjetnik Savić, no sutkinja je te prijedloge odbila i objasnila: “Mi tu ne tražimo istinu”.

Ranko Ostojić
Sudska odluka o Ostojićevoj tužbi očekuje se u prosincu

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr