OSUJEĆENI PLANOVI

NAVIJAČKE SKUPINE SPREMALE MAKLJAŽU: Policija zaplijenila cijevi i palice, na A1 prerezali ogradu kako bi napali suparničke navijače

Policija je danas, osim izvještaja u jučerašnjem sukobu između svojih djelatnika i navijača Torcide izvijestila i o pronalasku niza predmeta koji su se mogli koristiti u navijačkim neredima.

Nakon jučerašnjih ružnih scena na zagrebačkom Maksimiru na kojem je došlo do fizičkog obračuna pripadnika Torcide i policajaca, zagrebačka je policija danas održala press konferenciju na temu njihovih aktivnosti tijekom osiguranja utakmice između Lokomotive i Hajduka.

Policija je, rekao je načelnik Sektora policije PU zagrebačke Davor Posilović, imala informacije da će veća skupina gostujućih navijača doći u Zagreb te da se očekuje korištenje pirotehnike u većoj mjeri s ciljem prekida susreta, izazivanja nereda, izvikivanja poruka neprimjerenog sadržaja te izazivanja situacija koje bi rezultirale napadima na policijske službenike ili zaštitare na stadionu.

RUŽNE SCENE NA MAKSIMIRU: U tučnjavi policije i Torcide sijevali su pendreci i šake: ‘Ni djeca im nisu smetala’

Zaprimili su dojavu da se na županijskoj cesti Grabrk-Malik (Općina Bosiljevo) nalazi više desetaka vozila i da se okupilo više navijača. Policija je na mjestu događaja zatekla 18 navijača i dva vozila te su pronašli niz predmeta koji su mogli biti korišteni u neredima – vodovodne cijevi, drvene palice, bengalke, teleskopska palica i drugo. Zapljenom tih predmeta su, kažu u policiji, spriječili mogući sukob između dviju navijačkih skupina.

Policija je utvrdila i kako je na autocesti A1 bila prerezana zaštitna žičana ograda u duljini od oko osam metara, kako bi se napravio prolaz radi ulaska na autocestu i napada na gostujuće navijače koji su krenuli u Zagreb.

Načelnik Posilović naveo je da su na području stadiona Maksimir policijski službenici u 16:17 sati, na tribini gdje je bilo smješteno oko 800-tinjak gostujućih navijača koji su uporabili pirotehniku u velikoj mjeri prema zaštitarima, vatrogascima i policijskim službenicima, izdali upozorenje i zapovijed navijačima da prestanu s ugrožavanjem sigurnosti na tribini.

‘Kako su se navijači oglušili policijski službenici su u cilju sprječavanja daljnjeg paljenja pirotehnike i ugrožavanja ljudskih života, savladavanja otpora i odbijanja zapovijedi, vrijeđanja i uvredljivih skandiranja uporabili sredstva prisile (tjelesnu snagu, službenu palicu i raspršivač) i izdvojili šest osoba koje su se protupravno ponašale. Nakon završetka utakmice u Krešićevoj ulici dio gostujućih navijača (oko 150) napao je policijske službenike te su policijski službenici uporabili sredstva prisile prema toj grupi navijača i spriječili daljnje napade’, stoji u policijskom priopćenju.

Prije, za vrijeme i nakon utakmice dovedeno je ukupno 14 navijača (13 gostujućih i jedan domaći) od kojih nitko nije bio ozlijeđen, a nije bilo ni oštećenja imovine.

Tijekom osiguranja snimljen je videomaterijal navijačkih nereda te je u tijeku obrada materijala i kriminalističko istraživanje.

Povratak na Net.hr