SPLITSKI AKVATORIJ

NASTAVLJENA VELIKA POTRAGA: Nizozemca udarilo jedro, pao u more i nestao. Još uvijek ga traže…

U splitskom je akvatoriju nastavljena potraga za nestalim državljaninom Kraljevine Nizozemske koji je nešto prije dojave u subotu u 16,45 sati pao s jedrilice u more pri pokušaju razvijanja jedra. Policiji je nestanak prijavila ženska osoba koja se nalazila na jedrilici koja je u tom trenutku slobodno plutala morem. U trenutku nesreće jedrilica se nalazila oko 7,5 nautičkih milja sjeverozapadno od otoka Visa.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvjestilo je kako je nastavljena opsežna koordinirana potražna akcija za nestalim muškarcem u moru nedaleko Visa. Iz ministarstva stiže i informacija kako se traga za 61-godišnjim N.Dž., državljaninom Kraljevine Nizozemske, koji je u subotu pao u more.

Prema izjavi 50-godišnje V.B., državljanke Republike Hrvatske, koja se u trenutku pada nalazila na brodu, nesreća se dogodila oko 14.30 sati kada je nestalog nautičara, u trenutku dok je pokušavao osposobiti pogonski stroj jedrilice, udarilo jedro i odbacilo s palube u more nedaleko otoka Visa. Njegova suputnica dobacila mu je kolut za spašavanje obzirom da po jakom nevremenu nautičar nije uspijevao doplivati do jedrilice, koja je nastavila plutati bez nadzora po izrazito valovitom moru.

Pomoć je zatražila dva sata od same nesreće, jer je, kazala je, mobilni uređaj bio izvan mrežne pokrivenosti.

VELIKA POTRAGA KOD SPLITA: Muškarac pao u more, žena ostala na jedrilici koja pluta bez nadzora

Nepovoljni vremenski uvjeti

Od 16.45 sati, kada je započela potraga, MRCC Rijeka je koordinirala uz pomorsku potragu i zračne jedinice, helikopter i zrakoplov tipa ‘Pilatus’ iz sastava Obalne straže RH. Zbog visokih valova i jakih udara vjetra helikopter Obalne straže nije mogao evakuirati žensku osobu s broda, stoga su službenici Lučke kapetanije Split morali doploviti do jedrilice, koju su uhvatili u tegalj i proslijedili u Maslinicu, gdje je u 22.00 sata jedrilica sigurno vezana, a jedina članica posade neozlijeđena iskrcana na obalu.

‘Budući da se nepovoljni vremenski uvjeti na moru u području potrage nisu popravili te zbog smanjene vidljivosti, MRCC Rijeka u 20.45 sati prema svih sudionicima u potražnoj akciji oglasila je privremeni prekid potrage i sve jedinice su upućene na smjenu posada i obnovu zaliha do nastavka potrage, uz zahvalu na pomoći civilnim jedinicma, posadi tankera „Astella“, zastave Republike Francuske i hrvatskoj ribarici „Marc“, koji su nastavili daljnju plovidbu’, objavilo je resorno Ministarstvo.

Nastavljena potraga

Intenzivna potraga nastavljena je u nedjelju, 13. kolovoza u 02.30 sati angažiranjem broda Obalne straže RH, „Faust Vrančić“, koji je isplovio iz splitske ratne luke Lora, a nedugo potom u potragu su se priključile brodice LK Split sa nekoliko pripadajućih lučkih ispostava i LK Šibenik, uz dva plovila Pomorske policije Split, dok je zračna potraga nastavljena u 06.25 sati uključivanjem helikoptera i zrakoplov tipa ‘Pilatus’, iz sastava OSRH.

Potraga je za sada bez rezultata.

Povratak na Net.hr