TRI UBOJSTVA U POKUŠAJU

NASILNIK IDE U ZATVOR: Dobio 13 godina zbog zlostavljanja; Pokušao je ubiti ženu pa nju i maloljetnu kćer izmlatio šipkom

Najviši sud je u obrazloženju istaknuo i značajnu kriminalnu količinu jer je nasilnik počinio sedam kaznenih djela na štetu četiri žrtve, a iskazao je i krajnju bezobzirnost za život i osobna dobra i prava žrtava, njemu bliskih osoba

Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu varaždinskog Županijskog suda kojom je M. S. (53) nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od 13 i pol godina zatvora za tri teška ubojstva u pokušaju, nasilje u obitelji te tri povrede djetetovih prava.

Optuženiku je opozvana i ranija uvjetna osuda iz 2018. godine zbog nasilja u obitelji i povrede djetetovih prava, a u kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem je M. S. i sada, dok mu je izrečena i sigurnosna mjera obaveznog liječenja od alkoholizma, dodao je najviši sud.

EPILOG OBITELJSKOG OBRAČUNA U SLAVONIJI: Sin (20) koji je oca pokušao ubiti čekićem i kuhinjskim nožem završio u zatvoru

Šipkom izudarao izvanbračnu suprugu i maloljetnu kćer

Vrhovni sud je podsjetio da se M. S. teretio da je pokušao ubiti izvanbračnu suprugu koju je ranije učestalo vrijeđao i prijetio joj. Optuženik je 24. rujna 2019. metalnom šipkom više puta izudarao svoju izvanbračnu suprugu i 17-godišnju kćer, nakon čega je pobjegao.

Uz to, M. S. je bio optužen da je više od godinu dana učestalo vrijeđao i omalovažavao izvanbračnu suprugu prijeteći joj smrću u prisustvu njihovo troje maloljetne djece. Također je ponižavao i omalovažavao sve troje djece koje je sprječavao u igri i učenju pa su zbog toga supruga i djeca živjeli u strahu za svoju sigurnost.

KAOS U DVORIŠTU KUĆE: Salva uvreda, obračun djevojke protiv dvije žene, jedna uzela sjekiru, a onda se uključio i mladić

Počinio sedam kaznenih djela na štetu četiri žrtve

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno olakotnim ocijenio bitnu smanjenu ubrojivost za kaznena djela pokušaja teškog ubojstva i smanjenu ubrojivost za ostala djela, dok je pravilno otegotno cijenjeno ugrožavanje i dovođenje u opasnost živote dvije osobe, od čega supruge u svega dva dana, kao i dosadašnju osuđivanost za nasilje u obitelji i povredu djetetovih prava unutar roka provjeravanja.

Najviši sud je u obrazloženju istaknuo i značajnu kriminalnu količinu jer je počinio sedam kaznenih djela na štetu četiri žrtve, a iskazao je i krajnju bezobzirnost za život i osobna dobra i prava žrtava, njemu bliskih osoba. Uz to, dodao je sud, okolnosti upućuju na pripremanje kaznenih djela.

Povratak na Net.hr