ODZVONILO OTEZANJU

NAPOKON POČINJE SUĐENJE ZA VELIKU AFERU: Kako su moćnici kupovali policijske podatke o tajnim istragama USKOK-a?

Suđenje za prodaju povjerljivih informacija iz tajnih istraga počinje 25. siječnja iduće godine. Odlučilo je tako sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu sa sucem Tomislavom Jurišom na čelu ocijenivši kako nema potrebe dalje otezati s pripremom postupka.

Tako će se Vlado Rajić i suokrivljeni policajci i poduzetnici, među kojima su i Josip Petrović, konzultant MOL-a, te osječki biznismen Željko Biloš, uskoro naći na optuženičkoj klupi. Rajić je prema USKOK-ovoj optužnici organizirao prodaju povjerljivih informacija iz istraga iznimno složenih kriminalnih slučajeva, među kojima su bili i postupci protiv Milana Bandića, Ive Sanadera, Hrvoja Petrača

Afera izbila još 2012. godine

Sudsko vijeće jučer nije održalo pripremno ročište jer se na sudu nije pojavio okrivljeni Stipe Barišić, poznatiji kao Moljac, kontroverzni slavonski poduzetnik, koji je bio među posrednicima u trgovini povjerljivim informacijama.

Kako se ovaj slučaj oteže još od listopada 2012. godine sudsko vijeće zaključilo je kako više nema smisla odgađati početak suđenja, te iskoristilo svoje zakonske ovlasti da preskoči pripremno ročište i krene u glavnu raspravu.

Prema optužnici, Vlado Rajić, kum likvidiranog Vinka Žuljevića Klice bio jedna od ključnih karika ovog lanca, posrednik između korumpiranih policajaca i kontroverznih poduzetnika koji su trgovali informacijama.

Tajne snimke razgovora

Uloga Josipa Petrovića razotkrivena je nakon što su snimljeni njegovi razgovori u kojima panično pokušava doći do informacija je li na meti istražitelja, te kada su potvrđeni njegovi tajni sastanci s Moljcem i Bilošem.

Biloš se u to vrijeme borio s poreznim dugom zbog čega je kontaktirao i tadašnju šeficu Porezne uprave Nadu Čavlović Smiljanec, te Ivana Vrdoljaka, bivšeg ministra gospodarstva i Biljanu Borzan, SDP-ovu europarlamentarku.

Priznali krivnju

Nekoliko policijskih službenica koje su također obuhvaćene ovom aferom, u međuvremenu je priznalo krivnju, što se ostalim okrivljenicima, koji tvrde da su nadužni unatoč ozbiljnim sumnjama, nije svidjelo. Oni su pak optužbe pokušali rušiti pozivajući se na nezakonitost dokaza, no Vrhovni sud njihove argumente nije prihvatio i sada će se konačno ovaj slučaj koji otkriva iznimnu spregu politike i kriminala početi javno rasplitati.

U megaprocesu zbog podmićivanja policije, optuženima, među kojima je i J. Petrović, nije krenulo baš dobro

Povratak na Net.hr