MORA VRATITI NOVAC

NAKON DUGIH 8 GODINA CVJEĆARICA IZ RIJEKE IDE U ZATVOR: Varala vlastite prijatelje i od njih iskamčila 250.000 kuna

Županijski sud u Zagrebu potvrdio je presudu Općinskog suda u Rijeci, koji je bivšu cvjećaricu Rozmari Macuru, osudio zbog prijevare. Osuđena je na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine i deset mjeseci. Drugostupanjski joj je sud kaznu umanjio za deset mjeseci, piše Novi list.

Suđenje je trajalo dugih devet godina, a postupkom je bila obuhvaćena i njezina majka, 66-godišnja Jasenka Macura, koja je osuđena uvjetno na osam mjeseci s rokom kušnje od dvije godine. 46-godišnjoj cvjećarici pritom je oduzeta protupravno stečena imovinska korist u ukupnom iznosu od 246.700,25 kuna. Mora je uplatiti u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude, presudio je Županijski sud u Zagrebu. Dvjema žrtvama sutkinja Damira Delost tada je dosudila i odštetu u ukupnom iznosu 110 tisuća kuna, što je također potvrdio viši sud.

Macuri se sudilo za tri kaznena djela prijevare i za jedno produljeno kazneno djelo s pet kaznenih radnji, dok je presuda za njezinu majku Jasenku obuhvatilo jedno produljeno djelo s dvije kaznene radnje.

Žalila se na prvu presudu

Rozmari Macura se žalila na tako donesenu presudu putem odvjetnika Antona Denne, tražeći da se presuda ukine te predmet vrati na ponovno suđenje. Pozvala se tad na ‘bitne povredbe odredbi kaznenog postupka i pogrešno utvrđene činjenice’. Viši sud nije dijelio takvo mišljenje, pa je pravo dao prvostupanjskom sudu, potvrdivši da je prijevarno postupanje Rozmari Macura detaljno tijekom sudskog postupka obrazloženo i dokazano, piše Novi list.

Macura je varala tako što je lažno prikazivala motive zbog kojih su joj bili potrebni novci. Prijateljima i poznanicima lažno je predočavala da će rate kredita koje su drugi za nju podizali ili joj pak bili jamci, uredno plaćati.

No, ona nije imala takve namjere. S prijevarama je počela 11. ožujka 2003. pa nastavila 15. prosinca 2003., kada je već zadužena nastavila s prijevarama sve od 26. srpnja 20004. pa do 18. listopada 2005., čime je oštetila tri osobe. Drugostupanjski sud potvrdio je presudu prvog stupnja i u dijelu protupravne imovinske koristi koju je osuđena Rozmari Macura ostvarila.

Prijatelji otplaćivali njezini prijatelji

‘Točno, iznos koji su oštećenici platili bankama, jer bi ona da je uredno plaćala kredit bankama plaćala kamatu, pa kako to ne čini ona, već kredit otplaćuju njezini ‘prijatelji’, oštećenici, tada je Rozmari Macura imovinsku korist i ostvarila’, piše u obrazloženju drugostupanjskog sudskog vijeća.

Nadalje, u obrazloženju pravomoćne presude stoji:

‘To što se okrivljenica zadužila kod takozvanih kamatara, ne ispričava je što svoje obveze nije podmirila oštećenicima i ne opravdava njezino prijevarno postupanje. U pravu je okrivljenica u dijelu gdje ističe da je osuđena na prestrogu kaznu.’

Prvostupanjski sud je kao olakotnu okolnost uvažio njezinu dotadašnju neosuđivanost te narušeno zdravstveno stanje. Kao otegotna okolnost identificirano je korištenje prijateljskih odnosa i povjerenja oštećenika, kao i visinu pribavljene protupravne imovinske koristi.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr