Nakon 20 godina osuđen za ubojstvo djevojčice

Vijeće Vrhovnog suda RH odbilo je i posljednju žalbu obrane te potvrdilo kaznu od četiri i pol godine zatvora Zvonimiru Dumančiću zvanom Cimbala, koji je osuđen za ubojstvo djevojčice koje je počinio prije 20 godina!

“Ništa mi moju Tanju neće vratiti, ali nakon gotovo 20 godina dočekala sam da i njezin ubojica zbog toga odgovara”, komentirala je Ljubica Sjeverac, majke 16-godišnje djevojke koja je na Badnjak 1992. godine ubijena metkom kojeg je ispalio osuđeni Dumančić, znan i kao svjedok na suđenju “albanskoj mafiji” i nešto kasnije pouzdanik obrane na suđenju hrvatskoj “zločinačkoj organizaciji”.

Ubijena Tanja je s prijateljicom pušila u šljiviku u Gračanskoj cesti 93 u Zagrebu, kada je na njih s balkona zapucao Dumančić, uzviknuvši “mater vam vašu”. Druga djevojka, Ivana Č., tada je lakše ranjena.

U četiri suđenja dvaput oslobođen

Dumančić je u dva navrata bio proglašavan krivim i osuđivan na četiri godine i tri mjeseca, odnosno četiri godine i sedam mjeseci zatvora, no nakon trećeg suđenja, oslobođen je krivnje, piše Novi list. Potom je i tu presudu Vrhovni sud RH ukinuo, pa mu je suđeno četvrti put kada mu je opet izrečena oslobađajuća presuda. Vrhovni sud RH odlučio je potom sam provesti raspravu i proanalizirati sve dokaze u sudskom spisu. Presuda je glasila četiri i pol godine zatvora, no optuženi je imao pravo još jednom se žaliti. Ta žalba mu sada nije uvažena.

Inače, Dumančić je nakon privođenja priznao da je pucao prema voćnjaku, misleći da se tamo kriju ljudi koji su mu u to vrijeme prijetili, dok je kasnije, na ponovljenim procesima tvrdio da se radilo tek o slavljeničkoj pucnjavi i to u zrak.

‘Hvala vam što me niste zaboravili’

“Hvala vam što me niste zaboravili”, rekla je novinarima kroz suze Tanjina majka, koja je i sama prije par dana dobila konačnu odluku Vrhovnog suda RH.

“Dvadeset godina morala sam čekati pravdu iako se od prvog dana znalo što se dogodilo”, ogorčeno je komentirala dodajući kako je sretna što je i njezin teško bolesni suprug poživio da čuje osudu kćerinom ubojici.

Povratak na Net.hr