NEVJEROJATAN SPOR

NAJBIZARNIJA TUŽBA U HRVATSKOJ: ‘Gradom me prate razni ljudi, u kuću su mi uselili azijske ose… Neka mi država isplati 6 milijuna kn!’

Sud je morao provesti postupak jer tako predviđa zakon, a u četiri godine troškovi su se nagomilali.

Vrtoglavih 210 tisuća kuna sudskih troškova morat će platiti Zdravka K. koja je u sudskom postupku tražila 6,5 milijuna kuna odštete od Republike Hrvatske jer je u svojoj domovini navodno postala žrtva progona i mučenja.

Iako je na početku postupka 2012. godine tražila 13 milijuna kuna, prije dvije godine ipak je umanjila iznos na 6,5 milijuna.

Prate me dok šećem gradom

“U mom progonu sudjeluje veći broj ljudi, a među njima su i moji susjedi. Prate me dok šećem gradom, zastrašuju me pucanjem i bacanjem petardi, te raznim drugim eksplozijama. Zbog toga mi se uništava vanjska fasada, kao i unutarnji zidovi kuće.

Moj brat, koji je bio hrvatski branitelj, umro je zbog mučenja i neadekvatnog liječenja u psihijatrijskoj bolnici. O svemu tome sam obavijestila DORH, no nitko ništa nije poduzeo.

Nitko joj nije želio pomoći

Nisam dobila ni besplatnu pravnu pomoć odvjetnika, već sam diskriminirana u odnosu na ostale građane u ovoj zemlji. Iako sam željela mirno riješiti ovaj spor država je to odbila”, navela je u tužbi Zdravka K. koja je 2012. godine počela svoju sudsku borbu protiv države.

Tijekom postupka Općinski građanski sud u Zagrebu utvrdio je kako joj je besplatna pravna pomoć uskraćena budući da sudski postupak nije pokrenula kako bi riješila neko egzistencijalno pitanje, a već ranije su sudovi utvrdili da se u njezinom slučaju radi o tzv. “obijesnom parničenju”.

Sama vodila proces

“Očito je da Zdravka K. zlorabi mogućnost podnošenja zahtjeva za pravnom pomoći i da su njezina očekivanja u suprotnosti s principima poštenja i morala”, glasila je odbijenica iz Ministarstva pravosuđa.

No, unatoč ogromnim troškovima što ih stvara visoki zahtjev za odštetom Zdravka K. uspjela je pokrenuti postupak protiv države na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu. Na kraju se sud uvjerio kako i sama odlično poznaje pravo, te predlagala dokaze tijekom procesa.

“Mene progone osobe iz kriminalnog miljea, ali i oni koji stanuju u mojoj blizini. Progone me po cijelom gradu. Moji susjedi, čim vide da ulazim u autobus, ulaze za mnom, a ponekad tijekom vožnje ispred sebe drže mobitele i nešto rade na njima. Mislim da si u stvari šalju poruke kojima me prate. Jer, kada se jedna osoba digne, druga odmah dođe na njezino mjesto i nastavi raditi to isto. To je cijela grupa.

Uništavanje kuće, pucnjava i azijske ose

Drugi me prate automobilima po Zagrebu. Ponekad i pogledavaju prema tramvaju kojim se ja vozim. Mislim da mi susjedi uništavaju kuću. Ulaze u nju dok sam ja vani i noževima mi uništavaju zidove, razbijaju suđe, a na tavan su mi unijeli azijske ose”, opisivala je na sudu Zdravka K. U nastavku svog iskaza navela je da ju ponekad nepoznate osobe sprječavaju da izađe iz kuće, zbog čega se zapravo nalazi u kućnom pritvoru.

“Sve sam to prijavljivala DORH-u, ali nitko nije reagirao”, naglasila je opisujući kako je sve to utjecalo na njezino zdravlje. Na tijelu je, naime, primjetila 5-6 tamnih točkica, a na televiziji je gledala emisiju prema kojoj bi to mogao biti početak karcinoma. Unatoč tome, nikada nije išla k liječniku.

Tko će to sve platiti?

Tijekom postupka Zdravka K. potvrdila je i da se nikada nije liječila ni od kakvih mentalnih bolesti, dok trenutno živi od 1.200 kuna mirovine koliko joj ostale od 3.600 kuna nakon što plati ratu kredita i ovrhe.

“Mislim da bi mi u ovom postupku bilo puno lakše kada bi me zastupao odvjetnik, no svi odvjetnici kojima sam se obratila su me odbili”, požalila se Zdenka K.

Sud na kraju nije prihvatio njezinu tužbu jer je zaključeno da je normalno da se ljudi kreću gradom, da koriste ‘pametne telefone’, da ulaze i izlaze na stanicama. Za urotu protiv sebe Zdravka K. nije priložila nikakve dokaze, a Zakon o parničnom postupku traži upravo da tužitelj dokaže sve ono što u tužbi navodi. Kako nije dokazano ni da tužiteljica ima ikakvih psihičkih problema donijeta je i presuda – njezina je tužba odbijena, a Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu morat će platiti 210 tisuća kuna troškova.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr