U KONAVLIMA

NAČELNIK POLICIJE SEKSUALNO UZNEMIRAVAO POLICAJKE: Pisao im da su zgodne i da mu se jave; U MUP-u znaju za to, ali ga ne smjenjuju

U MUP-u kažu da su utemeljeni navodi o neprimjerenom ponašanju načelnika postaje granične policije Gruda u Konavlima

Načelnik postaje granične policije Gruda u općini Konavle Matko Klarić seksualno je uznemiravao najmanje četiri policajke kojima je bio nadređen, ali nije smijenjen. Iz MUP-a su Indexu potvrdili da su navodi o Klarićevom neprimjerenom ponašanju utemeljeni te da se protiv njega od studenog prošle godine vodi disciplinski postupak. Prije tjedan dana o slučaju je obaviješten i DORH.

‘Pisao im je kako imaju lijepo tijelo, nagovarao ih da se nađu’

Klarić je u ožujku prošle godine raspisao oglas za posao u kojem je riječ “djevojke” bila otisnuta podebljanim slovima.

“Mole se zainteresirane djevojke, policijske službenice PGP Gruda raspoređene na graničnoj kontroli koje bi htjele raditi u postaji na katu poslove pošte, rasporeda i slično, da se jave načelniku PGP Gruda, g. Matku Klariću na razgovor. Mogućnost dogovora o načinu rada i vikendom, a ne samo tjedno od 8 do 16 sati”, pisalo je u obavijesti koju je istaknuo u prostorijama postaje Granične policije.

“Pozivao je u tim porukama na piće, pisao im kako su zgodne, kako imaju lijepo tijelo, kako je život jedan, kako se treba zabaviti, kako čeka da mu se jave. Pojedine kolegice je pozivao u svoj ured nakon radnog vremena, gdje bi ih nagovarao da se nađu van posla”, kazali su za Index neki djelatnici te policijske postaje želeći ostati anonimni.

Policajkama i dalje nadređeni onaj koji ih je uznemiravao

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u tom je slučaju vidjela i diskriminaciju na radnom mjestu.

“Među kolegicama sada vlada veliki strah od daljnjeg seksualnog uznemiravanja. Zamislite kakav je osjećaj kad vam u kontrolu dođe načelnik koji vas je seksualno uznemiravao i kojeg ste prijavili, kad vam taj načelnik odobrava godišnje odmore i slobodne dane, kad vam taj načelnik daje godišnju ocjenu o radu”, kazala je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

U međuvremenu policajke i dalje rade s osobom koja ih uznemirava, a on zasad nije dobio nikakve sankcije.

Povratak na Net.hr