TEŠKE OPTUŽBE

NA SUDU U ZAGREBU POJAVIO SE ČOVJEK KOJEG ZOVU ‘ESCOBAR’: Je li u Hrvatskoj oprao milijune zarađene na prodaji droge?

U Zagrebu je trebao početi proces protiv čovjeka kojeg smatraju jednim od vođa narkoklanova.

Stjepan Prnjat, 45-godišnji Zeničanin s riječkom adresom, koji je zbog sumnji u upletenost u šverc stotina kilograma droge iz Južne Amerike prozvan i Escobar, pojavio se jučer na Županijskom sudu u Zagrebu.

Krijumčarski kanal

Čovjek koji je godinama u fokusu interesa antimafijaških istražitelja sada slobodno šeće, jer je u Italiji odslužio kaznu od deset godina i osam mjeseci zatvora zbog optužbi da je od 2005. do 2007. godine bio šef krijumčarskog narkolanca.

Stjepan Prnjat
Prnjat (desno) na sud je stigao u pratnji odvjetnika Ljube Pavasovića Viskovića

 

Droga za Hrvatsku

Droga je jahtama stizala iz Kolumbije i Venezuele, a u konačnici su istražitelji zaplijenili 76 kilograma kokaina i 26 kilograma heroina, te još osam milijuna eura i druge dragocjenosti.

Drogu je Prnjatova skupina, prema sumnjama istražitelja, skladištila u kućama u Amsterdamu, Rotterdamu i Madridu, nakon čega su je distribuirali u Španjolsku, Nizozemsku, Italiju i Hrvatsku.

U Zagrebu je Prnjat trebao sjesti na optuženičku klupu zbog sumnji da je od 2000. do 2007. godine u legalne novčane tokove u Hrvatskoj uložio oko 14 milijuna prljavo zarađenih eura.

Blokada sumnjive imovine

U međuvremenu mu je u Hrvatskoj zbog toga blokirana vrijedna imovina. Riječ je o više od šest milijuna kuna, nekretninama u Lovranu, te vrijednom automobilu. Ukupno je njegovoj skupini blokirana imovina vrijedna više od sedam milijuna eura.

Uz njega, sudi se i Milanu Štifaniću čija je supruga Gordana, koja je također optužena, trebala biti ključna svjedokinja USKOK-ovih optužbi. Naime, ona je nakon uhićenja ispričala sve o krijumčarenju i vezama s Južnom Amerikom, ali se tijekom procesa predomislila i povukla iskaz.

Riječki sud na kraju je oslobodio Prnjata i suokrivljenike krivnje, a nakon što je Vrhovni sud RH oslobađajuću presudu ukinuo i vratio slučaj na ponovni postupak, proces je iz Rijeke preseljen u Zagreb.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr