Suđenje je nastavljeno, dojava o bombi bila je lažna

Na suđenju Sanaderu predsjednik NO-a INA-e Davor Štern konstatirao je kako hrvatski članovi Uprave i NO-a INA-e nemaju nikakav utjecaj niti uvid u nabavku nafte. Suđenje je nakratko prekinula lažna dojava o postavljenoj bombi.

On je tijekom svjedočenja kazao kako se od članova Uprave INA-e nije ni očekivalo da dolaze na posao. “Oni nemaju drugog posla osim da dolaze na sjednicu Uprave”, dodao je.

Na pitanje mogu li hrvatski članovi Uprave utjecati na izbor izvršnih direktora, Štern odgovara da ne mogu. Kako je kazao, izvršne direktore bira uprava, u kojoj većinu glasova imaju Mađari. Konstatirao je i kako hrvatski članovi Uprave i NO-a nemaju nikakav utjecaj ni na nabavku nafte, i to ne samo da nemaju utjecaj, već nemaju ni uvid.

‘Hrvatska bi na plinskom biznisu gubila i do 1,5 milijardi kuna godišnje’

Štern je ustvrdio i kako Mađari, iako su na to bili obvezani ugovorom, nisu napravili modernizaciju rafinerije, no za to ugovorom nisu bile predviđene nikakve sankcije. Nije obavljena ni obnova benzinskih postaja, za što MOL također nije trpio nikakve sankcije.

Govoreći o plinskom biznisu, kazao je kako je njegovo izdvajanje iz INA-e spin, koji INA-i može kratkoročno koristiti, dok za Hrvatsku kao kupca stvara trošak. Kazao je i kako to nije izdvajanje plinskog biznisa već samo trgovine. “Hrvatska bi gubila oko milijardu do milijardu i pol kuna godišnje na razlici cijene plina kojeg bi kupovala i prodavala”, ustvrdio je Štern.

Tijekom unakrsnog ispitivanja kazao je kako nije bi na bilo koji način bio uključen u pregovore oko međudioničarskog ugovora. Ustvrdio je i kako u ugovoru stoji da se nakon dvije godine može pregovarati o redefiniranju odnosa Uprave i Odbora izvršnih direktora.

‘Ključne odluke za INA-u često donose Mađari’

Prošli tjedan na klupi za svjedoke bio je hrvatski član Nadzornog odbora INA-e Damir Vanđelić. Rekao je da se ključne odluke za INA-u često donose u Mađarskoj, a ne u Zagrebu te zaključio da se hrvatska očekivanja od strateškog partnerstva s MOL-om nisu ostvarila.

Svjedokov iskaz da se mađarska kompanija ponaša kao konkurent, a ne strateški partner INA-e, Sanaderova obrana nazvala je tendencioznim pokušajem manipuliranja javnosti.

Sudac Ivan Turudić za vrijeme ročišta je dobio obavijest da je na sudu postavljena bomba. Turudić je kazao kako će se uzeti pauza od 5 ili 10 minuta zbog kratkih konzultacija. No, suđenje je ubrzo nastavljeno jer se, očekivano, ispostavilo da je dojava bila lažna.

specijal-201012070191004-Suđenje Ivi Sanaderu

Povratak na Net.hr