Na ‘pozajmicama’ građane prevarili za 31,1 milijun kuna!

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv pet osoba zbog lihvarskih ugovora, prijevara i krivotvorenja.

Optužnice su podignute protiv pet muškaraca koje DORH okrivljue da su sklopili više lihvarskih osoba s 25 osoba te na takav način sebi pribavili imovinsku korist u novcu i nekretninama, u ukupnom iznosu od nešto više od 31,1 milijuna kuna.

“Prvookrivljenika se tereti da je od početka 2007. do rujna 2012. godine u Zagrebu i Dubrovniku, koristeći njihovu lakovjernost, životne i ekonomske neprilike te umanjenu mogućnost prosuđivanja, s većim brojem građana sklapao ugovore o zajmu s kratkim rokovima povrata, u kojima je umjesto iznosa stvarno posuđenog novca navodio znatno uvećane novčane iznose od iznosa koji su doista i primili, a pritom im je neistinito predočavao da su dužni vratiti samo iznos stvarno posuđenog novca ili da uvećani iznos predstavlja unaprijed zaračunatu kamatu.

Kao sredstva osiguranja povrata tih zajmova ugovarao je sporazume o prijenosu prava vlasništva na nekretninama radi osiguranja tražbina ili upise založnog prava, pri čemu je vrijednost nekretnina znatno premašivala iznos zajmova. Ujedno, pozajmljujući navedena novčana sredstva, tereti ga se da je ugovarao kamatnu stopu znatno veću od zakonski dopuštene”, priopćili su iz DORH-a. Ostali okrivljenici su osumnjičeni za pomaganje prvookrivljenom pri sklapanju lihvarskih ugovora.

Inače, prvookrivljeni muškarac je uhićen još u siječnju ove godine, a DORH sada predlaže produljenje istražnog zatvora za njega. Ujedno je predloženo da se utvrdi i oduzme imovinsku korist koju je ostvario kaznenim djelom.

Povratak na Net.hr