BALKANSKI KARTEL

[VIDEO] NA KANARIMA ‘PALI’ HRVATI S GOTOVO TONOM KOKAINA! Ulična vrijednost je 40 milijuna €; Sve je pokrenula hrvatska policija

Koordiniranom akcijom, specijalni tim španjolske ”Guardia Civil” je u jutarnjim satima 8. rujna 2020. godine, u međunarodnim vodama, presreo hrvatsku jedrilicu, čiju posadu su činila trojica hrvatskih državljana. Pretragom jedrilice na Kanarskom otočju, pronađeno je ukupno 980 paketa sa oko 980 kilograma kokaina visoke čistoće. Prema procjenama španjolskih kolega, ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina je veća od 40 milijuna eura

Temeljem inicijative hrvatske policije, na Kanarskom otočju zaplijenjena je gotovo tona kokaina, priopćilo je u subotu Ministarstvo unutarnjih poslova.

“Hrvatska policija prikupila je u okviru svojih aktivnosti inicijalna saznanja o prekoatlanskom krijumčarenju većih količina kokaina u koje su,  kao pripadnici tzv. ‘Balkanskog kartela’, aktivno uključeni hrvatski državljani.  S obzirom na takva saznanja, početkom 2020. godine policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Službe kriminaliteta droga i Službe Split, te Policijske uprave šibensko-kninske započeli su kriminalističko istraživanje kodnog naziva “FALKUŠA”. Zbog izraženog međunarodnog karakter kriminalnih aktivnosti već u početnoj fazi, hrvatska policija pokrenula je trilateralnu suradnja sa španjolskom „Civilnom stražom” (Guardia Civil) te  francuskom carinom”, stoji u priopćenju MUP-a.

Dodaju kako su pored navedenih agencija, u provođenju kriminalističkog istraživanja “FALKUŠA”  podršku su pružile agencije: Europol, DEA (Drug Enforcement Administration – Ured u Zagrebu), britanska NCA (National Crime Agency), nizozemska nacionalna policija te policija Republike Bosne i Hercegovine (MUP Republike Srpske).

Jedrilica je otplovila iz Šibenika početkom 2020. godine

“Kriminalističko istraživanje “FALKUŠA” je usmjereno prema kriminalnoj ćeliji unutar tzv. ‘Balkanskog kartela’ koja se specijalizirala za pružanje ‘usluga’ krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama. Tu kriminalnu ćeliju čine najmanje trojica hrvatskih državljana koje je kartel ‘regrutirao’ za prekooceansko krijumčarenje kokaina jedrilicom za prekooceansku plovidbu.  Jedrilica je registrirana u Republici Hrvatskoj i plovila je pod hrvatskom zastavom.  Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su navedeni hrvatski državljani s jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. godine, da bi krajem kolovoza ove godine zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskog otočja, Kraljevine Španjolske, južno, prema obalama zapadne Afrike, gdje su tamošnje organizirane kriminalne skupine, koje je angažirao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain”, navodi MUP.

Koordiniranom akcijom, specijalni tim španjolske ”Guardia Civil” je u jutarnjim satima 8. rujna 2020. godine, u međunarodnim vodama, uz prethodno odobrenje nadležnih tijela Republike Hrvatske, presreo hrvatsku jedrilicu, čiju posadu su činila trojica hrvatskih državljana. Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droga, jedrilica je dotegljena u nacionalne vode Kanarskog otočja (Kraljevina Španjolska).

Ulična vrijednost zaplijenjenog kokaina veća je od 40 milijuna eura

“Pretragom jedrilice na Kanarskom otočju, pronađeno je ukupno 980 paketa sa oko 980 kilograma kokaina visoke čistoće. Prema procjenama španjolskih kolega, ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina je veća od 40 milijuna eura. Prema do sada prikupljenim saznanjima kokain je bio namijenjen europskom, španjolskom i hrvatskom ilegalnom narko tržištu”, navodi MUP i dodaje: ‘Koordinirano, sa uhićenjem hrvatskih državljana i pretragom jedrilice na Kanarima, hrvatski policijski službenici su 11. rujna na području PU šibensko-kninske proveli više dokaznih radnji pretrage doma i drugih prostora kod više osoba povezanih sa uhićenicima i tom prilikom oduzeli više računala, mobitela i drugih predmeta. Kriminalističko istraživanje ovog slučaja međunarodnog krijumčarenja kokaina morskim putem se nastavlja, a s ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti’.

“Ovo je još jedno u nizu kriminalističkih istraživanja po pitanju suzbijanja međunarodnog krijumčarenja većih količina kokaina, koje je hrvatska policija provela u suradnji sa međunarodnim policijama i agencijama za borbu protiv droga. Ono je opetovano pokazalo da međunarodna policijska i međuagencijska suradnja, u realnom vremenu, nema alternative u borbi protiv međunarodnih zločinačkih udruženja kao što je tzv. ‘Balkanski kartel'”, zaključuju u MUP-u.

Povratak na Net.hr