SRAMOTNA DRŽAVA

‘MUŠKARCI’ U HRVATSKOJ ZLOSTAVLJAJU ŽENE, A ŠEĆU SLOBODNI: ‘Kaznu sam ja platila, inače ode glava’

Svake godine raste broj žena koje su u naletu bijesa ubili njihovi nasilni partneri. Često se događa da policija više puta intervenira, no muškarac završi na slobodi – a potom nadrapa žena. Od 18 ubojstava ove godine, u osam slučajeva žrtve su žene.

Njih su ubili sadašnji ili bivši partneri. Institucije očito ne rade svoj posao, a nije poznato niti čine li išta konkretno da bi se takve situacije spriječile.

Ivana Marušić deset je godina živjela u paklu nasilja, zlostavljao ju je suprug. Naposlijetku je spas potražila u sigurnoj kući.

Od prijave ništa

‘On je samo jednu noć prenoćio u zatvoru, a onda je normalno pušten. Dvaput sam ga prijavljivala. Nijedanput ništa. Čak sam prvu kaznu ja morala platiti, jer ode glava ako ne plati’, ispričala je Marušić za dnevnik.hr.

Institucijama više ne vjeruje jer u njih duboko razočarana.

‘Sam si, nemaš nikog, institucije, kakve institucije, na koja god vrata dođeš nisi kod mene nego kod drugog i sve tako redom’, ispričala je Marušić.

Odvjetnica Teuta Palčić već se godinama bavi slučajevima obiteljskih nasilja. Često se susreće sa žrtvama, ali i nasilnicima.

‘Vrlo često se meni kao odvjetniku prijeti. Mislim da bi policija onda trebala reagirati da počinitelja odmah privede u policijsku postaju’, rekla je Palčić, koja tvrdi da policija brzo djeluje, no da bi se više trebalo pratiti ponašanje zlostavljača koji je na slobodi.

Vrlo mali broj nasilnika završi u zatvoru

Problem je što zlostavljači često prođu nekažnjeno.

‘Većinom su to uvjetne kazne, znači na godinu dana, a vrlo mali broj počinitelja doista završava u zatvoru’, rekla je odvjetnica.

Broj uhićenih zlostavljača raste, navodi Ministarstvo vanjskih poslova. Raste i broj onih kojima se ističe zabrana približavanja žrtvi.

‘Ministarstvo unutarnjih poslova je u okviru svojih poslova koncentrirano na trenutni prekid nasilja, koncentrirano je na iniciranje pomoći žrtvama, isto tako na procesuiranje počinitelja’, rekla je Nikolina Gotal iz službe za odnose s javnošću MUP-a.

nasilje nad ženama

Ministarstvo obitelji trebalo mi nadzirati ovakve slučajeve. Kažu kako nakon malog zastoja u strategiji zaštite od nasilja nastavljaju s radom na prevenciji istog.

Država nastavlja financirati skloništa

‘Ovo ministarstvo će u svakom slučaju financirati rad skloništa. Također će nastaviti međuresornu suradnju i financirat će savjetovališta’, rekla je državna tajnica u Ministarstvu socijalne politike, Maja Pletikosa.

‘Ovo ministarstvo će u svakom slučaju financirati rad skloništa. Također će nastaviti međuresornu suradnju i financirat će savjetovališta’, rekla je Pletikosa.

Plan je da nadzor provođenja Zakona o zaštiti nasilja u obitelji preuzme Ministarstvo pravosuđa. Ono priprema zakonske izmeje koje ‘između ostalog, proširuju prava žrtve nasilja u obitelji u skladu s Direktivom EU o pravima žrtava kaznenih djela, propisuje načine postupanja povodom nasilja u obitelji, određuje krug osoba na koje se odnosi te definira vrste nasilja u obitelji.

Pred prekršajne sudove je samo u prvih pola godine dovedeno više od 1000 okrivljenih za nasilje nad partnericom.

Povratak na Net.hr