INCIDENT U SPLITU

MUP O NASRTAJU POLICAJACA NA NOVINARA: ‘Ispitat ćemo taktičnost i zakonitost postupanja naših službenika’

Iz MUP-a su pisanim priopćenjem reagirali na ranije današnje priopćenje Hrvatskog novinarskog društva (HND) povodom jučerašnjeg fizičkog nasrtaja policajaca na novinara portala Index.hr Dragu Miljuša u Splitu.

Miljuš tvrdi da mu je sinoć, dok je izvještavao s terena u blizini plaže Kaštelet na kojoj se bombom raznio 54-godišnji muškarac, jedan policajac oteo mobitel i bacio ga u more, te da ga je drugi, interventni policajac, udario šakom u glavu zbog čega je zatražio pomoć u splitskoj bolnici gdje mu je zašivena usnica.

“Novinari moraju nesmetano obavljati posao, ali i policajci”

MUP je reagirao na priopćenje HND-a u kojemu je osuđen napad na novinara Miljuša. Prenosimo priopćenje MUP-a:

“Neosporno je da novinari kao javni djelatnici trebaju svoj posao obavljati nesmetano, ali je potrebno istaknuti da je isto razumijevanje potrebno i za obavljanje policijskih poslova budući se u oba slučaja radi o odgovornom poslu od interesa za javnost. Naime, policijski službenici u svakodnevnom radu poduzimaju sve zakonom raspoložive mjere i radnje s ciljem suzbijanja svih oblika nezakonitih ponašanja prema novinarima u njihovom radu. Kaznena djela usmjerena protiv novinara, a posebno napadi na njihov fizički integritet i osobnu sigurnost, tretiraju se s krajnjom ozbiljnošću i profesionalnošću.

POLICIJA ISTRAŽUJE NAPAD NA NOVINARA: Policajac mu bacio mobitel u more, a drugi ga udario šakom u glavu

Osnovan stručni tim koji će istražiti ovaj slučaj

Policijska postupanja u istraživanjima napadi na novinare do sada su rezultirali s nekoliko kaznenih prijava, protiv poznatih ili nepoznatih počinitelja, dok su protiv počinitelja čija je kažnjiva radnja okvalificirana kao prekršaj, podnijeti optužni prijedlozi. Policija i dalje intenzivno radi na rješavanju dosad neriješenih slučajeva u kojima su oštećeni novinari u Republici Hrvatskoj.

Vezano uz  jučerašnji događaj te izuzetno ozbiljnu i rizičnu situaciju u kojoj su bili ugroženi životi kako za policijske službenike tako i sve ostale građane, još jednom naglašavamo da će policija ispitati taktičnost i zakonitosti postupanja policijskih službenika. Također dodatno izvješćujemo da je glavni ravnatelj policije temelje članka 154. Pravilnika o načinu policijskog postupanja oformio stručni tim na razini Ministarstva koji će ispitati sve okolnosti navedenog događaja.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr