MUP: Našli smo 5 kg eksploziva usred Zagreba, ali građani to nisu trebali znati

Glasnogovornica zagrebačke policije izjavila je da je u tijeku kriminalističko istraživanje vezano uz kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja izrade i nabave oružja i eksplozivnih tvari, a nakon što je Jutarnji list objavio kako je zataškana policijska akcijska iz 2013. kada je u zgradi usred Zagreba pronađen vojni eksploziv razorne moći, skriven u zidu više od 20 godina.

U stanu na prvom katu u Ulici Vladimira Ruždjaka u zagrebačkom naselju Savice 6. kolovoza 2013. otkriveno je kako je ispod kade, uz četiri ručne bombe M52 P3, bilo uskladišteno i pet kilograma eksploziva PEP500 i dva detonatara.

Na redovitoj konferenciji za novinare glasnogovornica zagrebačke Policijske uprave (PUZ) Mirela Ban odbila je podrobnije komentirati informacije koje su objavljene.

‘Nije bilo opasnosti za građane’

Eksploziv je našao vlasnik stana, čiji identitet nije objavljen, pri radovima na obnovi kupaonice. Stan je kupio od suprugina rođaka Ediba Zildže, bivšeg djelatnika MUP-a, koji se preselio u Ameriku, a navodno je, piše Jutarnji list povezan s Al-Qa’idom. Edib Zilđo je u telefonskom razgovoru s novinarom Jutarnjeg lista rekao da nema nikakve veze s eksplozivom i da je stan otkupio od MUP-a, gdje je radio na obavještajnim poslovima, te da je prije njega u tom stanu živio agent SDS-a Branko Traživuk.

Traživuk je jedan od članova terorističke skupine Labrador, koji je početkom 90-tih radio u zagrebačkoj Službi državne sigurnosti (SDS) i špijunirao za jugoslavensku tajnu službu. Sumnja se da je iza eksplozije u zgradi zagrebačke Židovske općine 1991., te podmetanja eksploziva na židovskom groblju, stajala grupa Labrador.

Kako se danas neslužbeno doznaje, policijski stručnjaci procijenili su da nije bilo opasnosti za građane, a zbog interesa istrage, javnost nije trebalo obavijestiti o pronađenom eksplozivu.

Povratak na Net.hr