RAZRAĐENA OPERACIJA

MULTIMILIJUNSKA PRIJEVARA U SLAVONIJI: U vrlo sofisticiranom pogonu proizvodili lažni eurodizel i prodavali ga na pumpama

Procjenjuje se kako će šteta od ilegalne operacije proizvodnje lažnog eurodizela na podučju Đakova biti veća od 10 milijuna kuna na štetu proračuna Republike Hrvatske.

Na području Đakovštine otkrivena je ilegalna tvornica za pranje plavog dizela i proizvodnju krivotvorenog eurodizela. Zbog tog ilegalnog biznisa policija je uhitila četiri osobe, a njih još deset, kao i četiri tvrtke kazneno su prijavljeni.

Počinitelji su nakon izgradnje postrojenja za proizvodnju eurodizela iz plavog dizela upotrijebili krivotvorenu dokumentaciju više trgovačkih društava kojom su prikazivali fiktivnu kupovinu eurodizela i prodaju plavog dizela ne bi li prikrili proizvodnju krivotvorenog goriva.

Tvornica za proizvodnju krivotvorenog eurodizela

Izbjegli plaćanje trošarina i PDV-a

Tako je jedna od osumnjičenih osoba kroz svoja trgovačka društva izbjegla plaćanje trošarina za promet naftnim derivatima u iznosu većem od tri milijuna kuna, a fiktivnom kupnjom eurodizela ta je osoba izbjegla plaćanje PDV-a u iznosu većem od milijun kuna.

Ukupna šteta mogla bi, procjenjuje se, biti veća od 10 milijuna kuna.

‘Proizvedeno je gotovo milijun i 500 tisuća litara eurodizela, a istaknuo bih da je u konkretnom slučaju došlo do otkrivanja jedne od najsofisticiranijih tvornica koju smo ikada otkrili. Carinska uprava svake godine razbije barem jedan veliki lanac koji uključuje krijumčarenje plavim dizelom, te barem jednu ilegalnu tvornicu za pranje plavog dizela. U ovom slučaju radi se jednom od najvećih uspjeha carine i policije ove godine’, rekao je Mario Demirović, pomoćnik ravnatelja hrvatske Carinske uprave, prenosi Glas Slavonije.

Proizvodnja krivotvorenog eurodizela

Teško onečistili okoliš

Krivotvoreni eurodizel osumnjičenici su stavljali u promet veleprodajom, ali i maloprodajom na svojim benzinskim postajama te si tako pribavili nepripadnu imovinsku korist na štetu državnog proračuna.

Sumnja se i da su prilikom proizvodnje teško onečistili okoliš ispustivši iz svog ilegalnog postrojenja u tlo neutvrđenu količinu tvari i otpadne smjese i na taj način ugrozili biljni i životinjski svijet na tom području.

SRAMOTNA PREVARA NA TRŽNICI: Zabranjenu i opasnu ribu prodaju kao zubaca za 250 kuna po kilogramu!

Iako su proizvođači uključeni u ovaj lanac prijevare bili dobro organizirani, sumnja se, kako je iznad njih stajao moćni financijer koji je omogućio ovaj ilegalni biznis u Hrvatskoj.

Proizlazi to iz detalja koji su do sada utvrđeni u istrazi. Naime, da bi lanac varanja države i ilegalne proizvodnje eurodizela iz plavog dizela mogao funkcionirati povezane su dvije tvrtke iz Đakova, dvije iz Zagreba, te po jedna iz Vukovara, Makarske i Tenje. Između njih je kolala lažna dokumentacija o prodaji eurodizela, a preprodavan je i lažni benzin proizveden u Tomašincima.

“Sve to ne bi bilo moguće realizirati bez jake financijske podrške, pa zato nastavljamo tragati za osobom koja je stajala iza ove skupine”, doznajemo iz izvora bliskih istrazi ovog slučaja.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr