NAKON POŽARA

MRAČNA PROŠLOST DOMA ZA STARIJE U KOJEM JE JUČER BUKNUO POŽAR: Stari vlasnici poslovali su nelegalno

Nakon požara u Obiteljskom domu za starije ‘Providenca’ u Dugom Ratu u kojem su poginule dvije osobe, doznaje se kako je na istoj adresi ranije poslovao i drugi dom, za kojeg je inspekcija nadležnog ministarstva od 2014. do 2018. četiri puta utvrdila da ne ispunjava minimalne uvjete za pružanje socijalnih usluga

U nedjelju iza 19 sati u Obiteljskom domu za starije “Providenca” u Dugom Ratu izbio je požar u kojem su dvije osobe poginule. Trideset vatrogasaca iz DVD-a Omiš i Dugi rat, evakuiralo je štićenike i oko 20 sati stavilo požar pod kontrolu. Štićenici su, doznaje Slobodna Dalmacija od Sanje Nazlić iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, evakuirani u prizemlje doma koje nije bilo zahvaćeno požarom, a u bolnici je završila jedna osoba, jer se nagutala dima. U domu je, doznaje se, bilo pedesetak korisnika.

Tijela preminulih bit će prevezena na obdukciju kako bi se utvrdio uzrok njihove smrti, a policija je već provela očevid po jakoj kiši i vjetru. Nije poznato jesu li vlasnici doma došli na poprište nesreće i jesu li dali svoj iskaz u policijskoj postaji, a čini se kako bi tu moglo biti još posla za policiju.

Četiri inspekcijska nadzora

Naime, Slobodna Dalmacija je u prosincu 2018. pisala o Obiteljskom domu za starije i nemoćne osobe “Lazar”, koji je poslovao na istoj adresi. Vlasnici tadašnjeg doma su mjesec dana ranije MMS porukom javili rodbini štićenika da u roku od tri dana “dođu po svoje najmilije” zbog zatvaranja doma. Tadašnje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku utvrdilo je da dom “Lazar”, ali ni dom “Toleranca”, koji je poslovao ranije, opet na istoj adresi, nisu ispunjavali minimalne uvjete za pružanje socijalnih usluga.

“Inspektori Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku od 2014. provodili su inspekcijski nadzor nad zakonitošću rada četiri puta. Pružatelj usluga bila je Hajdi Bellenfant, koja je smještaj starijim i nemoćnim osobama pružala kao fizička osoba, kao udruga te kao Dom ‘Toleranca’ i tvrtka ‘Lazar’, ali ni jednom nije imala rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta za pružanje socijalnih usluga sukladno odredbama članka 185. Zakona o socijalnoj skrbi”, dio je odgovora MDOMSP-a.

POŽAR U DOMU ZA STARIJE NA DUGOM RATU: Dvije osobe su preminule, u tijeku je evakuacija

Preimenovanje doma

Bellenfant je tada najavila zatvaranje doma, a iz podataka koji se mogu pronaći na internetu, doznaje se kako “Providenca”, dom u kojem je izbio požar, pod tim imenom posluje upravo od kraja 2018.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr