KONTROVERZNI PODUZETNIK

MILIJUNSKA UTAJA POREZA: Blažu Petroviću određen istražni zatvor, otkrivamo koliki je iznos ponudio za jamčevinu

Porezni USKOK ima dokumente iz kojih proizlazi sumnja u milijunske malverzacije.

Blaž Petrović čekat će u istražnom zatvoru u Remetincu rasplet istrage u kojoj mu se na teret stavlja utaja poreza teška 15 milijuna kuna.

Ostaje 30 dana u istražnom zatvoru

Odlučio je tako Županijski sud u Zagrebu, ocijenivši da bi Petrović mogao pokušati ponoviti kazneno djelo te mu zato odbio milijun eura jamčevine.

U pitanju je utaja poreza za koju su Petrovića prijavili Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija i Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Prijava je podnijeta i protiv njegove tvrtke BRIM.

UHIĆEN JE BLAŽ PETROVIĆ! Istražitelji imaju dokaze da je utajio 15 milijuna kn poreza?

Sve je započelo još 11. listopada 2012. kada je Petrovićeva tvrtka utržila gotovo 76 milijuna kuna, no na to, iako se radilo o oporezivim uslugama, nije plaćen porez.

Evo što je Petrović napravio

Kako bi izbjegao PDV Petrović je novac proslijedio na račun druge tvrtke u svom vlasništvu, koja, međutim, nije u sustavu poreza na dodanu vrijednost.

Istražitelji su pronašli ugovor o prodaji prava i obveza što ga je potpisao 1. travnja ove godine, a iz  njega je proizašlo da su sva prava i obveze iz ugovornog odnosa tvrtke BRIM prenesene na drugu tvrtku.

Posuđivao si novac

Zato u poreznoj prijavi za ožujak ove godine BRIM nije prijavio porez od  15.150.000 kuna, pa je Petrović mogao mirno raspolagati s onih prvotnih nešto manje od 76 milijuna kuna. Sebi je ‘posudio’ 6.270.000 kuna, svojoj supruzi 14.400.000, jednom poznaniku 36.000.000 te jednoj od vlastitih tvrtki 11.050.000 kuna.

BRIM je dobio pozajmicu od 1.860.000 kuna kako bi s tim iznosom podmirio odvjetničke troškove za ove transakcije.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr