MEĐUNARODNI LANAC

UHVATILI IH U ZADNJI ČAS: Igračke opasne za malu djecu zamalo završile u Hrvatskoj!

Krivotvorene igračke, njih više od 12 tisuća komada, umalo su završile u Hrvatskoj, no talijanska financijska policija spriječila je da stignu na svoje odredište.

Naime, u luci Gioia Tauro pregledan je jedan sumnjivi kontejner koji je stigao brodom iz Kine. U njemu su se nalazile igračke “Frozen”, “Princess”, “Hello Kitty”, “Spiderman”, “Superman”, “Batman”, “Minions”, “Ninja kornjače” i “Spužva Bob”, te one s obilježjima “F.C. Barcelona”, “Real Madrid”, “Manchester United”, “Chelsea” i “San Lorenzo”.

Provjera dokumentacije

Akciju je koordiniralo tužiteljstvo iz Palmija, te se ubrzo, nakon provjere brojnih dokumenata i nadzora nad kontejnerima došlo do upravo do ovog tereta u luci Gioia Tauro koji je bio ukrcan na brod u kineskom Shantouu.

Prema carinskim deklaracijama krajnje odredište ovih igračaka bila je Hrvatska, a u popratnoj dokumentaciji stajalo je da su u kontejneru “plastične igračke”. No, kada su detaljno pregledali teret shvatili su da se radi o robi krajnje sumnjivog porijekla koja po standardima ne odgovara EU tržištu.

Opasne za zdravlje

U nastavku istrage istražitelji su kontaktirali i čelne ljude tvrtki koje su zastupnici i proizvođači ovih robnih marki, te su se njihove sumnje i potvrdile.

Radilo se o potpunim krivotvorinama čija upitna kvaliteta može biti opasna za zdravlje ljudi.

Cijeli teret zato je zaplijenjen, a radilo se o ukupno 12.600 igračaka.

I nakon ove akcije policija i carina istaknule su važnost borbe protiv krivotvorenja i prodaje na crno, što čini ogromnu štetu regularnim tvrtkama – njihovom imidžu i poslovanju.

Povratak na Net.hr