banner

STRAŠAN SLUČAJ

MAJCI IZ SREDIŠNJE HRVATSKE SUDE ZBOG ČEDOMORSTVA, ONA TVRDI DA JE BILO SLUČAJNO: ‘Valjda sam sjela na bebu, ali se toga ne sjećam’

‘Dok sam rađala, glavu sam naslonila na dvosjed te sam bila u čučećem položaju. Htjela sam se pridignuti, no zbog bolova sam se dvaput spustila. Nakon što je izašla posteljica čula sam svekrvu kako me zove. Drugi put sam pokušala ustati i spustila se i tad sam valjda sjela na bebu, ali se toga ne sjećam’, kazala je na sudu optužena grcajući u suzama

Žena iz središnje Hrvatske, optužena za teško ubojstvo svoga tek rođenog djeteta u listopadu 2017. godine, na sudu je iznijela svoju verziju ovog istodobno stravičnog i tragičnog događaja te okolnosti koje su mu prethodile. Ona se brani tvrdnjom da je svoju bebu usmrtila slučajno, nakon što je trudnoću tajlila pred svima, a porodila se sama u svome domu, pišu 24 sata iz obzira ne navodeći ni podatke o optuženoj niti gdje joj se sudi.

“Porodila sam se u jutarnjim satima, oko 6.30 sati. Tad još nisam znala ni spol djeteta, saznala sam ga tek iz izvješća koje mi je pokazala braniteljica. Rodila sam u sobi, gdje je na krevetu spavao moj tadašnji izvanbračni suprug. On ništa nije čuo jer je stalno bio pijan”, jecajući je kazala žena.

‘Beba nije davala znakove života, uopće nije plakala’

Nju se tereti da je bebi, nakon što ju je rodila, prekrila nos i usta te ju ugušila. Vještačenjem je utvrđeno da je beba rođena živa, a da je gušenje uzrok smrti. Tog jutra je, kaže, sina kojeg također ima s izvanbračnim suprugom odvela u prizemlje kuće kod bake i djeda nakon što se probudio. Tamo joj je pukao vodenjak pa se vratila na kat.

“Dok sam rađala glavu sam naslonila na dvosjed, te sam bila u čučećem položaju. Htjela sam se pridignuti, no zbog bolova sam se dvaput spustila. Nakon što je izašla posteljica čula sam svekrvu kako me zove. Drugi put sam pokušala ustati i spustila se i tad sam valjda sjela na bebu, ali se toga ne sjećam”, kazala je na sudu grcajući u suzama.

Potom je kazala, kako prenose 24 sata, da je bebu zamotala u svoje hlače i tijelo ostavila u kutu sobe. Većinu idućeg dana, ispričala je, provela je odmarajući u krevetu, a pokušala je i oprati pod sobe. Sljedećeg dana tijelo bebe stavila je u crnu vreću i bacila u kantu za smeće.

“Beba nije davala znakove života, uopće nije plakala. Zadnja dva ili tri dana pred porod, nisam osjetila ni da se miče”, kazala je.

Moguća promjena optužbe u ‘privilegirano’ ubojstvo

Iz prve veze ona ima dvoje djece koaj su smještena kod udomitelja. Izvanbračnog supruga upoznala je u psihijatrijskoj bolnici gdje je bila nakon što ju je prvi partner s kojim ima dvoje djece ošamario i usred noći izbacio na ulicu skupa s djecom. On je bio sklon alkoholu i nasilan pa je neko vrijeme provela u sigurnoj kući. Za prvo dvoje djece izgubila je roditeljska prava, kao i trećeg sina koji je u međuvremenu također završio u udomiteljskoj obitelji. Na sudu je tvrdila da nije krila trudnoću zato što je planirala ubojstvo, već stoga što je htjela pobjeći iz teške obiteljske situacije. Majka njezinog izvanbračnog supruga kazala je na sudu kako je uočila da joj snaha više nema trbuh pa je išla istražiti što se dogodilo. Ona je pronašla tijelo bebe u plastičnoj vreći.

“Na dnu kante vidjela sam čudnu crnu vreću. Izvukla sam je i vidjela u njoj krvavu plahtu. Prvo sam pomislila da je neka lutka, a kad sam povukla plahtu još jednom, vidjela sam tijelo bebe”, kazala je svekrva optužene.

Bude li optužena proglašena krivom za teško ubojstvo, prijeti joj najmanje 10 godina zatvora, a promijeni li se optužba u usmrćenje, oblik “privilegiranog” ubojstva pri kojemu majka usmrti svoje dijete pod utjecajem jakog duševnog opterećenja zbog trudnoće ili poroda, prijeti joj kazna od šest mjeseci do pet godina, pišu 24 sata.

Povratak na Net.hr