VELIKA AFERA

LOVRIĆ I KLEMM NA SUDU: Nastavljeno suđenje za malverzacije u transferu reprezentativca Darija Šarića

Baš sve iskaze svjedoka nezakonitima smatra obrana okrivljenih u velikoj aferi s prodajom košarkaša Darija Šarića. No, Županijski sud u Zagrebu nije ih želio izdvojiti iz sudskog spisa. Budući da obrana tvrdi da joj je nezakonitim ispitivanjem povrijeđeno osnovno pravo ravnopravnosti u postupku, uložiti će žalbu Vrhovnom sudu RH.

USKOK-ova optužnica jednog od najbližih suradnika gradonačelnika Milana Bandića, pročelnika Ureda za obrazovanje, kuturu i sport Ivicu Lovrića tereti za malverzacije prilikom transfera igrača Darija Šarića u što je bio upleten i vlasnik zaštitarske tvrtke “Klemm security” Josip Klemm.

Klemm Ciboni pozajmio 550 tisuća eura

Lovrić, koji je bio predsjednik Košarkaškog kluba Cibona, dogovorio je s Klemmom pozajmicu od 550 tisuća eura kako bi se isplatila odšteta Hrvatskom košarkaškom savezu nakon prodaje Šarića, računajući da će s vlasnikom zaštitarske tvrtke podijeliti 1,2 milijuna eura koliko bi Ciboni pripalo u slučaju jednostranog raskida ugovora sa Šarićem.

USKOK tvrdi da se ugovorom Lovrića i Klemma Cibona obvezala da će pozajmicu s pripadajućom kamatom od 8 posto vratiti do 1. rujna 2014. godine. Osim toga, na Klemmov zahtjev, ugovoreno je i da će Cibona, ako Šarić jednostrano raskine ugovor i prijeđe u drugi klub, pola ukupnog iznosa što joj pripada, umanjenog za iznos pozajmice uvećane za pripadajuće kamate, te umanjenog za 10 posto koliko dobiva agent igrača, isplatiti tvrtki “Klemm security”.

U pitanju je iznos od 227.435,89 eura. No, do isplate tog iznosa nije došlo jer ga je Cibona odbila isplatiti, pokrenuvši ubrzo i sudski spor protiv Klemmove tvrtke zbog smanjenja obveza na pravičan iznos.

Optužnicom je Lovriću na teret stavljeno i nezakonito zapošljavanje u podružnici Zagrebačkog holdinga- Upravljanje sportskim objektima. USKOK vjeruje kako ima dokaze da je Lovrić, koristeći svoj autoritet pročelnika, potkraj studenoga 2013. godine tražio Dragutina Kosića, koji je tada upravljao sportskim objektima u Zagrebu, da zaposli petero tadašnjih zaposlenika Cibone bez obzira ispunjavaju li uvjete te bez obzira na stvarne potrebe zapošljavanja.

Radili u Ciboni, plaću primali u gradskoj upravi

Kosić je Lovrića i poslušao, pa je i sam optužen u ovom slučaju. Novi zaposlenici nastavili su raditi u Ciboni, a plaćala ih je ustanova Upravljanje sportskim objektima kao poslovni sljednik Podružnice. Na ovaj način gradski je proračun oštećen za 659.935,75 kuna.

Lovrić je optužen da je zlorabio svoj položaj, te trgovao vlastitim utjecajem, dok je Klemm okrivljen da ga je na to potaknu.  Kosić je pak u tome pomagao a u međuvremenu se s tužiteljstvom i nagodio ma uvjetnu kaznu.

Povratak na Net.hr