Liječnici od farmaceuta dobivali bonove za šoping u trgovačkim centrima

USKOK je izdao i službeno priopćenje o akciji Hipokrat u kojoj su uhićeni djelatnici farmaceutske tvrtke Farmal i liječnici opće prakse. Osumnjičeni su u ponedjeljak u večernjim satima privedeni u sjedište USKOK-a u Zagrebu.

USKOK je u svom priopćenju napisao da u operativnoj akciji Hipokrat provode kriminalističko istraživanje nad 26 zaposlenika “jedne farmaceutske kuće”, što se odnosi na tvrtku Farmal iz Ludbrega, 49 liječnika i ljekarnicom zbog sumnje na udruživanje za počinjenje kaznenih djela, primanje i davanje mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

“Na temelju prikupljenih podataka i dokaza postoji osnova sumnje da su se prvoosumnjičenik, predsjednik Uprave jedne farmaceutske kuće, drugoosumnjičena, financijska direktorica iste kuće, trećeosumnjičenik, regionalni direktor sektora jug i četvrtoosumnjičenik, regionalni direktor sektora sjever, od 2009. godine do 12. studenoga 2012., u Ludbregu, dogovorili da će u ime farmaceutske tvrtke kontinuirano nagrađivati liječnike i ljekarnike davanjem novca i drugih darova u vrijednosti od pet do 10 posto od vrijednosti lijekova koje liječnici propišu iz ponude njihove farmaceutske kuće.

U cilju realizacije navedenog angažirali su 22 osumnjičenih zaposlenika i stručnih suradnika farmaceutske kuće koji su kontinuirano, sukladno njihovim uputama, većem broju liječnika i ljekarnika davali novac, vrijednosne bonove za kupovinu u trgovačkim kućama, kupovinu robe te plaćanje putovanja na teret farmaceutske kuće, kao protuuslugu za propisivanje lijekova iz njihove ponude, a ljekarnicima kao protuuslugu za naručivanje i evidentiranje izdavanja lijekova”, pišu iz USKOK-a.

Povratak na Net.hr