REKONSTRUKCIJA

KUPILA GA JE NA DARK WEBU: Otkrivena istina o Poljakinji koja je švercala radioaktivni radij kroz Hrvatsku

Poljska državljanjka Viktoria Barinova, koja je na graničnom prijelazu Karasovići pokušala prošvercati radioaktini materijal radij 226, zajedno sa svojim suprugom u više je navrata putem interneta kupovala radioaktivni materijal te ga prenosila preko teritorija država Europske unije, piše Jutarnji.

NEVJEROJATNO OBJAŠNJENJE UHIĆENE POLJAKINJE: ‘Pronašla sam radioaktivni radij u staklenki na plaži!’

Tijekom ispitivanja Poljakinja je priznala kako su ona i suprug različite vrste takvog materijala kupovali u Češkoj i Njemačkoj, putem Dark Weba.

Prilikom pokušaja prelaska granice 12. rujna u njenom je automobilu pronađen radioaktivni materijal u plastičnoj kutijici i u tri male vrećice.

U autu je imala i Geigerov brojač

Osim radioaktivnog materijala, pronađeno je i devet komada nakita, od kojih je pet sadržavalo radioaktivni materijal. Također, u njenom je automobilu pronađen Geiger Mullerov brojač. Na Institutu Ruđer Bošković utvrđeno je kako se radi o mješavini minerala urana te da je isti spravljen tehnološkim postupkom i ne potječe iz Hrvatske. Dulja izloženost ili unošenje u organizam ipak bi moglo imati štetan utjecaj.

IPAK NIJE SAMO NAIVNA TURISTKINJA: Poljakinja koja je kroz Hrvatsku krijumčarila radioaktivni radij u autu imala i Geigerov brojač

Nakon uhićenja Barinove obaviještena je poljska policija koja je obavila pretres njezine kuće u kojoj su pronašli više vrsta radioaktivnog materijala također kupljenog putem interneta. Istraga koju su proveli djelatnici Sigurnosno-obavještajne agencije doznalo se kako su ona i nevjenčani suprug članovi poljskih anarhističkih skupina sklonih teorijama zavjere koji ne prihvaćaju međunarodni pravni poredak. Na primjer, ne priznaju pravno postojanje Njemačke.

Prvo je lagala o tome odakle joj radij

Istragom je detaljno iskonstruiran tijek njezinog kretanja po Hrvatskoj. U zemlju je ušla 10. rujna, utvrđeno je koje je trgovine pohodila, gdje je spavala te se utvrdilo kako je njezina priča da je radij pronašla na plaži kod Dubrovnika neistinita.

Suočena s rezultatima istrage, Poljakinja je promijenila prvotni iskaz te otkrila detalje cijelog slučaja. Ona je znala što vozi u autu. Prema njenim riječima, radioaktivni materijal je prenosila u Grčku kako bi se koristio za liječenje.

Materijal je trebala predati i tamošnjoj anarhističkoj skupini koja ga nije u mogućnosti nabaviti preko interneta.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr