TEŠKE OPTUŽBE

KRUNSKOM SVJEDOKU PROTIV SANADERA POSLALI NOVU OPTUŽNICU: Sa suradnicima je navodno izvukao još 18 milijuna kuna

Nova optužnica podignuta je protiv Drage Vidakovića, nekad moćnog predstavnika Hypo Leasing Kroatien i jednog od ključnih svjedoka u postupku protiv bivše premijera Ive Sanadera za primanje provizije od Hypo banke.

Riječ je o sumnjama u kriminal koje sežu još u 1999. godinu od kada su Vidaković, Albert Modritsch, Marijan Šegota i Željko Rupić, izmjenjujući se na čelu Hypo-Leasing Kroatien, plaćanjem lažnih faktura oštetili tvrku za nešto više od 11 milijuna kuna.

Fiktivni računi za računalne usluge

Naime, Šegota, koji je tada bio vlasnik računalne firme ‘Horvat’, ispostavljao je Hypo-Leasing Kroatienu lažne račune za nepostojeće informatičke usluge. Računi su stizali iako se Šegotin obrt formalno ugasio. No, sve je to bilo, prema sumnjama istražitelja, moguće realizirati, jer je Šegota bio je i direktor logistike u Hypo-Leasingu. Vidaković, Modritsch i Rupić, koji su sjedili u upravi odobravali su plaćanje svih fiktivnih računa.

Još 6,9 milijuna kuna izvukli su plaćajući tijekom 2007. i 2008. godine osim informatičkih usluga i najam prostora. Za to međutim nije bilo nikakvog ugovora.

Lažni najam prostora

Vidaković i Rupić također se terete da su jednoj firmi isplatili više od 300 tisuća kuna za nepostojeći najam poslovnog prostora.

Istraga ovog slučaja otvorena je još 2011. godine, no tek sada je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu ocijenilo da ima dovoljno dokaza za podizanje optužnice.

Vidaković je međuvremenu vješto eskivirao pojavljivanja ne sudu u postupku u kojem je optužen za uzimanje mita 120.000 eura mita 2006. kako bi Hypo nastavio isplaćivati tranše od ukupno 16 milijuna eura kredita što ga je tvrtka ‘Poyel’ dobila za ‘projekt Medarska’. Projekt je krenuo, ali je Vidaković, kako stoji u opužnici, isplate za obavljene radove stopirao sve dok mu izvođači nisu platili mito.

KONAČNO SE POJAVIO KLJUČNI SVJEDOK PROTIV SANADERA: Policajci su ga pronašli u Zagrebu

Vidaković je ključni svjedok optužbe protiv bivšeg premijera jer je potvrdio da je početkom 1995. godine vidio susret između Sanadera i Wolfganga Kulterera, tadašnjeg šefa Hypo banke na kojem je Sanader navodno primio tri i pol milijuna kuna provizije.

Vidakovićevo svjedočenje protiv Sanadera

Primjetio ih je dok se nalazio u automobilu na parkiralištu iza zgrade Hypo Leasinga. Pripremao se za odlazak na posao i od mjesta susreta bio je udaljen oko šest, sedam metara.

“U jednom trenutku je izašao Kulterer, na stražnji izlaz grade, s kuvertom u ruci. Na parkiralištu ga je dočekao Sanader, pozdravili su se, Kulterer mu je dao kuvertu. Sanader se udaljio, ušao u automobil i odvezao se. S njim je bila gospođa crne kose, korpulentne građe”, opisao je taj susret Vidaković.

Dodao je kako prilikom susreta niti Sanader niti Kulterer nisu ništa potpisivali, a Sanader je dobio žutu kuvertu veličine A5 formata.

Tijekom cijelog procesa protiv Sanadera nagađalo se da je Vidaković pristao svjedočiti kako bi sebi ispolovao bolju poziciju u odnosima s tužiteljstvom.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr