SUĐENJE U OSIJEKU

‘KRIVA SAM, SRAM ME JE’ Policajka u suzama opisivala tragediju koju je skrivila, tješila je majka poginulog

Policajki Meliti Pek (31), koja je pripita, u siječnju prošle godine, pregazila biciklista Borisa Franjića (33) u Satnici Đakovačkoj, u četvrtak je počelo, a nakon nekoliko sati i završilo, suđenje na Općinskom sudu u Osijeku. Uskoro će biti izrečena i presuda.

Đakovačka je policajka, pod utjecajem 1,45 promila alkohola u krvi, brzinom od 88 kilometara na sat gdje je dopušteno 50 te vozeći svoj BMW pod kratkim svjetlima, 10. siječnja 2015. usmrtila biciklista, prenosi Glas Slavonije.

Biciklist je, prema nalazu sudskog vještaka medicinske struke Borisa Dumenčića, u trenutku nesreće u krvi imao 1,89 promila alkohola, a u urinu 2,16 promila.

“Smatram se krivom i sram me je. Više od godinu dana liježem i budim se s tom nesrećom. Izrazito mi je žao što se to dogodilo”, kazala je policajka i ispričala što se tog kobnog dana dogodilo.

‘Konačno mi krenulo nabolje’

“Položila sam prvi kolokvij na Pravnom fakultetu u Osijeku i nazvala prijateljicu da se nađemo i proslavimo. Nakon dugo vremena krenulo je nabolje u mom životu. Popile smo nekoliko pića u ugostiteljskom objektu u Satnici Đakovačkoj. Oko 1 sat u noći prijateljica, njezin brat i još dvoje sjeli smo u automobil i krenuli u Đakovo. Došavši do središta sela, udarila sam vozilom u nešto. U tom trenutku prijateljičin je brat viknuo: ‘Pazi!’ Na ‘zi’ sam stisnula kočnicu i nešto mi se prebacilo preko automobila. Nisam znala u što sam udarila. Zaustavila sam vozilo i prijateljičin je brat istrčao do stradalog i opipao mu puls. No nije pokazivao znakove života”, ispričala je Melita Pek, koja je otrčala do obližnje crkve, gdje je bio reflektor, da nazove policiju i Hitnu pomoć.

“Kada je došao policajac, rekla sam mu da nisam vidjela na cesti unesrećenog i pala u nesvijest kolegi u ruke. Probudila sam se u KBC-u Osijek”, kazala je policajka.

Vještak je kazao da je policajka bila u pripitom stanju.

“U tom stanju vozači su apsolutno nesposobni za sigurno upravljanje vozilom. Kod tog stanja vozaču, među ostalim, raste euforija i psihomotorička uzbuđenost, sužava se vidno polje i produljuje vrijeme reakcije od uočavanja opasnosti”, kazao je Dumenčić medicinske struke.

Na upit odvjetnika Marija Vrabca, branitelja Melite Pek, sudski vještak je kazao da je biciklist bio u pijanom stanju. “U tom stanju biciklisti su skloniji krivudavoj, cik-cak vožnji, uvelike im je narušena funkcija svih osjetila”, kazao je Dumenčić, prenosi Glas Slavonije.

Majka: Da mrzim nekog, još bi mi bilo gore

Tijekom cijele sudske rasprave policajka Melita Pek je plakala. Sudac Ivan Vulić upozorio ju je da se smiri, kao i njezin odvjetnik Mario Vrabac, jer je ometala sudski postupak.

Svjedočila je i Marija Franjić, majka poginulog Borisa.

“Sina ne mogu vratiti, a kada bih nekoga mrzila, još bi mi bilo gore”, kazala je majka tragično preminulog. Na sudskom hodniku Marija Franjić u jednom je trenutku i zagrlila Melitu Pek da bi je smirila.

Policajka je samohrana majka malodobnog djeteta i sama se brine o njemu. Izvanredni je student Pravnog fakulteta i ima visoke ocjene u policiji. Bila je suspendirana više od godinu dana nakon nesreće, no nakon toga vraćena je na posao. Pek je već prihvatila sigurnosnu mjeru zabrane upravljanja vozilima na četiri godine.

Povratak na Net.hr