TRAGIČNA SMRT

KĆI PREMINULOG MUŠKARCA IZ ROGOTINA: ‘Mislili su da ima koronu. Umro je sam na ulici, poput psa. Samo sam njega imala’

Kći preminulog muškarca iz Rogotina kaže kako joj je mrtvozornik rekao da joj otac ‘99,9 posto nije preminuo od Covida-19’, a najavila je privatne tužbe protiv odgovornih

Vijesti o smrti 77-godišnjeg Vjeke Franičevića (77) iz Rogotina kod Ploča i dalje su proturječne. On je preminuo ispred svoje kuće u noći s nedjelje na ponedjeljak nakon što mu je pozlilo doslovno na kućnom pragu. Navodno je Hitna medicinska pomoć u Pločama odbila izaći na intervenciju uz obrazloženje da nema odgovarajuće vozilo ni opremu za postupanje s potencijalnim COVID-19 zaraženim osobama.

Nesretni muškarac prethodno je pozvao prvog susjeda u pomoć i požalio mu se da otežano diše. Susjed je tada nazvao broj za hitne slučajeve i Dom zdravlja, no tamo su zaključili da je zaražen koronavirusom te nisu izašli na teren, pišu 24 sata.

ČOVJEK U ROGOTINU PREMINUO JER NIJE IMAO TKO IZAĆI NA TEREN? ‘Nitko nam nije rekao da je hitno, umro je nasilnom smrću’

Nije mogla dobiti propusnicu da posjećuje oca

“Tog jutra smo se čuli telefonom kao i svaki dan i nije se žalio da ga išta boli. Poručio mi je da ide u svoju uobičajenu rutu pješačenja, oko pet kilometara dugu, po naselju. Bio je iznimno vitalan. Nisam se stigla ni oprostiti od njega”, kazala je za 24 sata očajna Anita Franičević Taslak, kći preminuloga.

Ona ga nije vidjela otkako su uvedene mjere izolacije, a propusnicu nije mogla dobiti. “Htjela sam se brinuti za tatu i nositi mu namirnice jer je živio sam te sam to i navela u zahtjevu za dobivanjem propusnice. Još uvijek mi nije jasno zašto su me odbili”, kaže.

Njezinom ocu, koji je živio sam u Rogotinu, pozlilo je u nedjelju, oko pola sata iza ponoći. Njegov susjed, koji je tada pozvao Hitnu pomoć, nije bio raspoložen prepričavati što se dogodilo, a kći preminulog Vjeke Franičevića potvrdila je za 24 sata ono što je susjed kazao službeniku u centru 112.

Rekao im je da je Vjeki loše, da nema zraka te ih zamolio da dođu i pomognu mu.

ŠEFICA HITNE KOMENTIRALA SLUČAJEVE U MURTERU I ROGOTINU: ‘Hitna je stigla za 7-8 minuta’

Nisu došli jer nemaju ‘adekvatnu opremu’

Tamo su, na osnovu toga, očito zaključili da je muškarac zaražen koronavirusom te njegovu susjedu dali broj ambulante za Covid pri Domu zdravlja u Pločama. Susjed je nazvao i taj broj. Javila mu se epidemiologinja koja mu je, kako kaže, rekla da oni ne mogu izaći na teren jer nemaju adekvatnu opremu. U međuvremenu, dok mu je njegov susjed pokušavao pomoći nazivajući brojeve hitnih službi, Franičević je preminuo. Njegov očajni susjed tada je nazvao policiju i javio im to, a ovi su došli pola sata kasnije s mrtvozornikom koji je konstatirao smrt. Potom je i Anita Franičević Taslak saznala za očevu smrt.

“Policija mi je pozvonila na vrata stana u Metkoviću gdje živim sa suprugom i dvoje djece. Rekli su mi da mi je otac umro. Bila sam u šoku. Pa kako, pomislila sam, sve je bilo u redu, nije se žalio. Odmah smo otišli u Rogotin. Ležao je na cesti, prekriven plahtom. Instinktivno sam pitala policajce mogu li ga barem još jednom vidjeti, dodirnuti. Ali nisu mi dali. Sjela sam na ulicu i plakala”, ispričala je za 24 sata.

‘Rekli su mi da 99,9 posto nije umro od korone’

Kaže kako joj je mrtvozornik rekao da joj otac “99,9 posto nije preminuo od Covida-19”. Bolovao je od dijabetesa i imao visoki tlak, ali još se ne zna točno od čega je umro.

“Gledala sam ga kako leži na cesti i nisam mogla vjerovati svemu što se dogodilo. Samo sam njega imala, a sada je umro sam, na ulici, poput psa. Na kraju su poslali vatrogasce koji su došli s običnim kirurškim maskicama i rukavicama. Rekli su mi da su ih poslali iz mjera predostrožnosti, što je bilo smiješno s obzirom na to kako su imali najobičniju opremu. Odveli su mog dragog oca”, kazala je neutješna kći preminuloga.

Inače, u Stožeru civilne zaštite u Dubrovniku odgovorno tvrde da imaju svu zaštitnu opremu za Covid i da uredno izlaze na teren, a da je poziv u pomoć za Vjeku Franičevića stigao prekasno. Pokojnikova kći i zet ne prihvaćaju to objašnjenje i najavljuju privatne tužbe protiv odgovornih.

Policija spominje ‘nasilnu smrt’

Govoreći na presici ravnatelj Zavoda za Hitnu medicinu Luka Lulić je kazao kako je poziv za pacijenta upućen od službenika PP Ploče u 00.29 te kako je policajac dežurnom liječniku prenio da ima Covid sumnjivog pacijenta te kako niti u jednom momentu nije navedeno da se radi o drugom zdravstvenom tijelu. “Liječnik je policajcu izdiktirao broj COVID ambulante u Pločama i s tim je završeno. Nakon 19 minuta policajac je nazvao i rekao da je pacijent preminuo. Nije se dogodilo da je liječnik rekao da neće izaći ni da nema opremu”.

Navodi kako su imali naknadni poziv u 00.41 kad je našem dispečeru rečeno da je pacijent umro. Uzrok smrti muškarca koji je u noći sa subote na nedjelju umro u Rogotinu kod Ploča nije zaraza koronavirusom, kako je pretpostavljao dio lokalne javnosti, već najvjerojatnije udarac glavom o asfalt, poručili su u ponedjeljak iz dubrovačko-neretvanske policije.

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pročitati OVDJE.

Povratak na Net.hr