NEPOPRAVLJIVI

OTKRIVAMO KAKO SU NEMILOSRDNI BANDITI ISKORISTILI VIKEND IZVAN ZATVORA: ‘Blagajnicu držali na nišanu i naredili da otvori sef’

Dvojica pljačkaša koji su dopust s izdržavanja kazne u Lepoglavi iskoristili za novi razbojnički pohod u Zagrebu okorjeli su kriminalci, dobro poznati policiji.

Prošlog vikenda, Kristijan GorupFilip Mituš Tomičić zajedno s Draženom Antolićem Mezinom počinili su razbojništvo u Konzumu u Ulici Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Gorup i Mituš Tomičić stigli su u Zagreb iz Lepoglave nakon što su dobili pravo na zatvorske pogodnosti, odnosno pravo na korištenje slobodnih dana. Obojica u najstrože čuvanom hrvatskom zatvoru izdržavaju višegodišnje kazne.

Policijska potjera

U Konzum su upali maskirani i naoružani pištoljima gdje su najprije pred očima uplašene djelatnice koju su držali na nišanu ispraznili blagajnu, da bi joj zatim naredili da otvori sef. S utrškom od gotovo 12 tisuća kuna dali su se u bijeg.

Vozeći se ukradenim fiatom, što su ga mjesec dana ranije pripremili za prepad, odvezli su se do jednog stana, gdje su se presvukli. Zatim su promijenili i automobil, te nastavili bijeg BMW-om 530D. No u Maksimirskoj ulici sustigli su ih policajci i uhitili.

NEPOPRAVLJIVI: Zatvorenici iz Lepoglave izašli na slobodu za vikend pa otišli u pljačku! Imali su razrađeni plan…

I dok je Antolić Mezin završio u istražnom zatvoru u Remetincu, Gorup i Mituš Tomičić vraćeni su u Lepoglavu. Iz Ministarstva pravosuđa u utorak nam nije dogovoreno kako su njih dvojica dobila slobodan vikend i kakav je bio stav Državnog odvjetništva prema odluci da im se odobre pogodnosti.

Okorjeli pljačkaši

Naime, u pitanju su osobe s debelim kriminalnim dosjeima.

Kristijan Gorup zajedno je s Pericom Majstorovićem, jednim od najbešćutnijih ubojica i pljačkaša u Hrvatskoj koji si je u zatvoru oduzeo život, upao 18. kolovoza 2001. godine u dom vremešnih supružnika Pokupec u Ulici Pavla Lončara u Zaprešiću. Izudarali su starce za koje im je njihov unuk rekao da su prodali zemlju te da imaju novca. No, okrutni razbojnici pronašli su samo dva pištolja i oko sedam tisuća kuna s kojima su pobjegli. Od posljedica ovog napada Marica Pokupec preminula je mjesec dana kasnije. Gorup je nakon toga bio u bijegu.

U prosincu 2004. godine ukrao je vrijednu numizmatičku zbirku poznatog neurokirurga Damira Kovača. Kad je upao u kuću prijetio je Kovačevoj 87-godišnjoj punici, da bi zatim ukrao 120 antičkih novčića, kao i numizmatičarevu ušteđevinu u eurima i dolarima te drago kamenje iz liječnikova sefa, navodno teškog 200 kilograma. Samo zbirka, kako se moglo čuti tijekom sudskog procesa protiv Gorupa, bila je vrijedna više do 200 tisuća eura. Gorup je nakon uspješne pljačke nazivao doktora Kovača i tražio od njega da otkupi vlastitu zbirku jer će mu inače stradati obitelj, ali je tijekom primopredaje novca uhićen.

Banda koju je vodio Tvrtko Tomičić

Drugi pljačkaš, Filip Mituš Tomičić, polubrat je u srpnju 2008. godine ubijenog Tvrtka Tomičića, pripadnika zagrebačkog krim-miljea. Tomičić je mlađeg polubrata uključio u bandu koja je počinila seriju teških razbojništava. U sedam oružanih prepada ukrali su 5,1 milijun kuna. Na njihovoj se meti, tako, dva puta našla poslovnica Hypo banke u Škorpikovoj ulici u Zagrebu – 18. prosinca 2006. i 21. srpnja 2007. godine. Splitsku banku u Splitu orobili su 19. srpnja 2007., a 12. siječnja 2008. godine, u samo dvadesetak sekundi, maskirani i naoružani opljačkali su i poslovnicu Jadranske banke na Vidicima u Šibeniku. Mete su im još bile i Inina benzinska crpka u Mokricama 24. srpnja i 8. kolovoza 2008. te kladionica “Germania Sport” u Zagrebu 15. veljače 2008. U akcije su kretali naoružani pištoljima i maskirani potkapama te improviziranim maskama za lice. Prije pljački su krali automobile, mopede, motocikle ili kombije, kojima su se dovozili do odabranih objekata, a nakon obavljenog posla odvezli bi se te ukradena prijevozna sredstva ostavljali ili zapalili kako bi prikrili tragove.

Upleten i zaštitar

Među članovima bande bio je i bivši zaštitar Sokol Marića, Bojan Križić, koji je u dva navrata pomagao u pljački Hypo Alpe Adria banke u Škorpikovoj ulici u Zagrebu. Križić je dobio 14 godina zatvora, dok je Filip Mituš Tomičić kažnjen s 11 godina zatvora. Presuda im je izrečena u veljači 2010., a uhićeni su u listopadu 2008. godine, što znači da je Mituš Tomičić već bio odslužio dvije trećine kazne. Njegov polubrat i šef ove bande, Tvrtko Tomičić, ubijen je u srpnju 2007. godine u narodnjačkom klubu Diogeneš u Zagrebu. Uhićenje njegove bande u dijelu javnosti komentirano je kao “kraj terora”, jer su doista u vrlo kratkom razdoblju počinili niz teških oružanih prepada.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr