U ZATVORU ZBOG MITA

KAKO JE VARAO DARUVARSKI PLAVAC: ‘Ti meni janjca i 20 litara erdutskog vina, a ja ću zažmiriti na jedno oko’

Zbog janjca, vina i nekoliko tisuća kuna mita u zatvor će morati četvorica policajaca koji su prijevoznicima opraštali prometne prekršaje, te im dojavljivali gdje i kad će biti kontrolirana dopuštena masa kamiona.

U sudskom procesu utvrđeno je da su to radili tijekom ljeta i jeseni 2012. godine. Sve je započelo još sredinom lipnja kad se Davorin Š., policajac iz Daruvara, dogovorio s prijevoznikom iz Bjelovara da će mu javljati gdje i kad Hrvatske ceste provjeravaju masu i dimenzije vozila. Za to mu je bilo obećano mito. Do sredine srpnja u tri je navrata prijevozniku javio gdje je kontrola te za to dobio 1500 kuna.

Dogovor s lokalnim ovčarom

Isti taj policajac 21. rujna na cesti između Doljana i Zrinske zaustavio je vozača u prekršaju. Kako je u pitanju bio najveći lokalni ovčar Davorin Š., pristao mu je oprostiti kaznu.

“Dat ćeš mi jednog janjca. Nekih 20-ak kila…. da bude vrijedan 400 kuna”, tražio je policajac a kad je vozač na to pristao otišao je s njim do imanja i tamo odmah preuzeo meso.

Nekako u isto vrijeme Davorin Š. zaustavio je i vozača tvrtke iz Čepina koji je prebrzo vozio, a osim toga i predugo je bio za upravljačem.

Vino od prijevoznika

“Možemo li se nekako dogovoriti, da mi ne upišete taj prekršaj”, pitao je vozač policajca, koji je na pogodbu spremno pristao.

“To će te koštati 20 litara erdutskog vina”, uzvratio je policajac nakon što je vidio da u kamionu ima i tog vina.

“Mogu ti za početak dati polovicu”, pristao je vozač te je dogovor i realiziran nekoliko dana kasnije na benzinskoj postaji u Daruvaru.

Tog istog vozača daruvarska policija ubrzo je ponovno zaustavila te je ponovno utvrđeno da je počinio prekršaj dnevnog vremena vožnje. No, i tu kaznu je izbjegao urgirajući preko podmićenog Davorina Š.

Javljali gdje su kontrole

Ovaj korumpirani policajac nepravomoćno je osuđen na tri godine zatvora, a odlukom suda oduzet mu je novac što ga je primio, kao i iznos protuvrijednosti janjca i vina.

Ostali osuđeni policajci iz Bjelovara i Koprivnice, uzimali su manje novčane iznose kako bi vozačima oprostili kazne ili su im pak bez ikakve naknade dojavljivali gdje će biti provođen nadzor kamiona. Trajalo je to do sredine listopada 2012. godine, a nekoliko dana kasnije svi su uhićeni.

Nakon što odsluže kazne, prema presudi, još tri godine neće smjeti obavljati policijski posao.

Povratak na Net.hr