DOBRO UHODANA METODA

KAKO JE SUDAC KOVAČIĆ NAPUNIO RAČUNE OBITELJI I PRIJATELJA? Ideja mu je sinula kad je vidio sutkinju koja je izvukla 45 milijuna kn

Čini se kako je sudac Mihael Kovačić svoj model okorištavanja na stečajevima preuzeo od kolegice Vesne Malenice koja je u svibnju prošle godine optužena da je sa stečajnim upraviteljem Perom Hrkaćem izvukla 45 milijuna kuna

Nakon što je USKOK temeljem dojave počeo pratiti rad suca zagrebačkog Trgovačkog suda, Mihaela Kovačića, otkriveno je kako je on imao neobičnu naviku da dio novca stečajnih dužnika u procesima koje je vodio, ostavlja uredima sisačkih javnih bilježnikovica Gordane Briševac Imprić i Natalije Stojanović. No, problem je u tome što je dio novca potrošen bez ikakvog traga u spisima.

PNUSKOK je tako nastavio istragu i otkrio da je kod Briševac Imprić položeno ukupno 10,5 milijuna kuna, a kod Stojanović oko milijun kuna. Prateći trag novca, istražitelji su utvrdili da je većina iznosa sjela na račune tvrtki povezanih s Kovačićem, njegovom obitelji ili prijateljima. Posao je bio dobro osmišljen, jer je otkriveno da su on i ostali osumnjičenici, koristili lažne identitete kako bi prikrili primanje novca.

UHIĆEN STEČAJNI SUDAC ZAGREBAČKOG TRGOVAČKOG SUDA: Uskok i policija ga istražuju zbog sumnji na malverzacije sa stečajevima

UHIĆENI SUDAC SVE PRIZNAO USKOKU: Navodno je istraga slučajno zahvatila i suprugu bivšeg ministra

Punjenje računa obitelji i prijatelja

Tako su pozamašne svote sjedale na račune njegova brata Stjepana i sestre Marte, a upravo je na adresi na kojoj ona živi bila prijavljena jedna od tvrtki putem kojih se izvlačio novac. Tu je tvrtku vodio njen partner Tomislav Haramustek. kad je tvrtka otišla u stečaj, proces je preuzeo upravo sudac Kovačić, javlja Večernji.

Zanimljivo je i to što osumnjičenici prije 2009. nemaju velik promet na svojim računima. Sučeva supruga Ivanka zaposlena je kao zemljišno-knjižni referent na Općinskom sudu u Sisku s plaćom od 4500 kuna, a onda joj odjednom sa sudskih depozita i iz javnobilježničkih ureda stižu svote od 50.000 kuna. Njihov sin Patrik je odmah po punoljetnosti otvorio račun na kojeg je odmah došlo 34.250 kuna s Trgovačkog suda na kojem radi njegov otac. Kasnije su s depozita javnih bilježnika krenuli stizati iznosi od po 20.000 kuna, koje je trošio na kupnju odjeće, obuće, uređenje doma, restorane…

Obiteljski “biznis” proširio se i na Andriju Mažića, čija primanja iznose oko 7000 kuna mjesečno, a koji je osumnjičen jer je s računa Željezare Sisak primio uplate koje je iskoristio za kupnju kuće i pokrivanje minusa na računu. Stečajna upraviteljica Iva Petanjek je novac od stečajnih postupaka također prebacivala na račune sebi bliskih prijatelja, pa je financirala i hotelijerske poslove svog bivšeg dečka. Kad je veza propala, sudskim je putem pokušala vratiti novac, o čemu su i tajno snimljeni njeni razgovori s novim dečkom.

OTKRIVENI GRIJESI IZ PROŠLOSTI DANAS UHIĆENOG SUCA: Pucao iz nelegalnog pištolja, kolega ga spasio od pretresa imovine

SUDAC KOVAČIĆ KUPIO JE KUĆU U SISKU NOVCEM IZ ŽELJEZARE SISAK: No, plaćene su kuće i njegovim suradnicima

Preuzeti model

Iako se čini kako je Kovačić bio autor cijelog procesa, on nije jedini sudac koji se nezakonito okoristio na stečajevima. USKOK je, naime, u svibnju prošle godine podigao optužnicu protiv sutkinje Vesne Malenice i stečajnog upravitelja Pere Hrkaća. Njih se tereti da su izvukli oko 45 milijuna kuna, s time da su 13 milijuna stavili sebi u džep. Optuženi su i Hrkaćeva desna ruka Tatjana Kušec, Miroslav Mitak, poduzetnik Milan Lučić, Josip Debić te tvrtka Moto sprint.

Hrkaća terete i da je radnike Gredelja tražio da mu besplatno obavljaju građevinske radove, nezakonito zapošljavao članove svoje obitelji, prijatelje i poznanike. Vodio je ukupno 100 stečajeva, a Malenica ga je imenovala u pedesetak predmeta koje je vodila. USKOK je pronašao bilješke, kuverte s novcem te čak 300.000 kuna u bankovnom sefu sutkinje Malenice, a spominju se i darovi, poput skupog nakita i dijamanata vrijednih oko dva milijuna kuna koji nisu pronađeni.

AFERA FIKTIVNI STEČAJEVI: Uz suca Mihaela Kovačića i njegovu pomoćnicu uhićeno još 11 ljudi: Izvukli su 30 milijuna kuna?

ZAGREBAČKI SUDAC I JOŠ TROJE U ZATVORU: Malverzacijama oštetili čak 46 tvrtki, dosta osumnjičenih u rodu

 

Povratak na Net.hr