OSUĐENA NA 2,5 GODINA

KAKO JE PALA KORUMPIRANA POREZNICA: Tajne snimke razgovora razotkrile uhodani posao s vlasnicom obrta i njenom kćeri

Osječki Županijski sud u srijedu je bivšu dužnosnicu slavonskobrodskog ureda Porezne uprave Spomenku Vinković nepravomoćno proglasio krivom za korupciju i osudio je na dvije godine i šest mjeseci zatvora.

Okrivljenica Tajana Karačić-Šakić osuđena je na tri godine zatvora, a njezina majka Ankica Karačić na godinu i 10 mjeseci, od čega 11 mjeseci bezuvjetno, dok se za ostalih 11 mjeseci kazna neće izvršiti, ako u roku od četiri godine ne počini novo kazneno djelo.

Optužnica je teretila prvookrivljenu Vinković da je, kao viša upravna savjetnica za ovrhe u slavonskobrodskom Područnom uredu Porezne uprave, od studenoga 2013. do ožujka 2014. dogovorila s ostale dvije okrivljenice da će za novčane nagrade obaviti uvid u Informacijski sustav Porezne uprave te sačiniti potrebnu dokumentaciju radi umanjenja poreznog duga i izbjegavanja propisanih sankcija za porezne prekršaje u poslovanju jedne tvrtke i jednog obrta. U realizaciji dogovora ostale dvije okrivljenice su, u više navrata, vlasnicima tvrtki i obrta prenosile podatke o stanju poreznog duga i utvrđenim nepravilnostima, za što su tražile različite novčane iznose za sebe i prvookrivljenicu.

NK Osijek - NK Inter Zapresic

Tajno snimljeni razgovori i SMS poruke

Anka Karačić i Tajana Karačić-Šakić su preuzele ukupno 15.500 eura i 28.000 kuna, od čega su dio zadržale za sebe, a Spomenki Vinković predale 150 eura i 400 kuna. Osim toga, drugookrivljenica i trećeokrivljenica su, u dogovoru s prvookrivljenicom, zatražile i dodatnih 4500 eura, koje je 6. ožujka 2014. preuzela drugookrivljenica Tajana Karačić-Šakić.

Sudsko vijeće zaključilo je kako je dokaznim postupkom, iskazima svjedoka, preslušavanjem tajno snimljenih telefonskih razgovora i pregledavanjem prikupljenih SMS poruka, nedvojbeno utvrđeno kako je Spomenka Vinković, koja se jedina pojavila na izricanju presude, počinila kaznena djela primanja mita te zloporabe položaja i ovlasti, a ostale dvije okrivljenice kaznena djela pomaganja u primanju mita te poticanja na zloporabu položaja i ovlasti. S obzirom na to da su sve počinile po dva kaznena djela, izrečene su im jedinstvene zatvorske kazne.

Povratak na Net.hr