OGLASILI SE IZ HGSS-A

JOŠ TRAJE POTRAGA ZA NESTALIM POLJAKOM: HGGS dosad potrošio 1,2 milijuna kuna samo na helikopter; ‘Koliko puta moramo moliti?’

Poljak je inače iskusan planinski trkač i bio je u vrhunskoj kondiciji

Potraga na Biokovu traje i dalje, a spasioci još nisu pronašli trag poljskog turista Lukasza Dariusza.

“U nastavku potrage naši su spasioci na stazi prema Svetom Iliji naišli na dvije osobe. Radilo se o stranim državljankama, majci i kćeri (8 godina), bez dovoljne količine vode i neadekvatno opremljenima”, priopćili su iz HGSS-a Makarska.

NI NAKON 10 DANA NEMA TRAGA NESTALOM POLJAKU: ‘Nakon toliko dana, u tim uvjetima, šanse za preživljavanje gotovo ne postoje’

S obzirom na to da kći nije bila fizički spremna za nastavak putovanja, spasioci su je većim dijelom nosili na silasku s planine.

Opsežna akcija bez rezultata

U potrazi je do sada sudjelovalo oko 600 ljudi, pripadnika 15-ak postaja HGSS-a iz cijele Hrvatske, uz kolege iz BiH. Koristili su helikoptere, pse i nekoliko vrsta dronova, koji su snimili tisuće fotografija.

Potraga i dalje traje iako sa smanjenim intenzitetom. Naime, sat leta helikopterom stoji oko 52.000 kuna. Helikopter je poletio 12 puta, prosječno je letio dva sata, i samo za to utrošeno je više od 1,2 milijuna kuna, piše 24sata.

ALPINISTIČKA LEGENDA O POTRAZI ZA POLJAKOM NA BIOKOVU: ‘Na tom području imamo već pet žrtava. Njega nećemo naći živoga’

Podsjetimo, nesretni Poljak nestao je 31. srpnja na Biokovu, gdje je želio otrčati planinsku rutu od 20 km no navodno je skrenuo s planirane rute i uputio se težom stazom prema podnožju.

Poljak je inače iskusan planinski trkač i bio je u vrhunskoj kondiciji. Bio je i dobro tehnički opremljen, imao je sat s GPS-om i mobitel, ali i nedovoljnu količinu vode, samo litru i pol.

Apel HGSS-a

HGSS je na svojoj web stranici objavio upozorenje. “Makarski spašavatelji se pitaju koliko je je puta potrebno alarmirati, moliti, upozoravati, savjetovati? I oni su samo ljudi. Imaju srce pomoći i to radosno čine, ali ne mogu iznad svojih mogućnosti. Bit će im žao da zbog neodgovornih ne budu u mogućnosti pomoći onima kojima je potrebna njihova pomoć, a koji nesreću nisu sami uzrokovali”, objavili su.

Povratak na Net.hr