SUDARI, UBOJSTVA, SUICIDI

JE LI VRIJEME KRIVO ZA CRNE BROJKE POSLJEDNJIH DANA?: ‘Najlakše je uzeti jednu tabletu. A to nije rješenje’

Teško je sve ove slučajeve koji su Hrvatsku posljednjih dana zavili u crno staviti pod zajednički nazivnik, ali očito je da vremenske prilike utječu na naše ponašanje i psihičko stanje.

Posljednjih nekoliko dana svjedočimo nizu, što prometnih nesreća, što ubojstava i samoubojstava. Sesvete, Belišće, Šibenik, Osijek, Karlovac – ta su mjesta ovih dana zavijena u crno, no možemo li podvući ikakav zajednički nazivnik ispod uzroka ovakve crne statistike? Je li moguće da vremenske prilike utječu na ovakve situacije?

OVAJ JE MUŠKARAC U SMRT ODVEO RODITELJE DVOJE DJECE! Zgrabio je ključeve BMW-a i rekao: ‘Dosta mi je svega, idem se ubiti!’

‘Vrijeme očito utječe na psihu, a govori se o biometeorološkom utjecaju i stanju. Iz bolnice Vrapče dvojica kolega jedanput tjedno šalju podatke kako bi vrijeme moglo utjecati u Gradski zavod za javno zdravstvo. Međutim, na ovako drastične slučajeve kao što je ubojstvo i samoubojstvo mislim da bi to bila prenategnuta i preteška kvalifikacija’, rekao je za RTL ravnatelj Klinike za psihijatriju u Vrapču Vlado Jukić.

Južina uzrokuje nervozu

Dr. Jukić dodaje i kako su njegovi kolege primijetili da za vrijeme južine pacijenti znaju biti nervozniji, no kako se ne radi o toliko značajnim promjenama raspoloženja ili psihičkog stanja da bi bi trebalo intervenirati.

U istrazi prometne nesreće u Osijeku, u kojoj su poginule tri osobe, postoje indicije kako se mladić koji je izazvao prometnu nesreće htio ubiti. Je li moguće pomoći si pri takvom rastrojstvu? ‘Postoje situacije u kojima je svaka intervencija i pomoć kasna. Postoji niz intervencija ovisno o tome što bi moglo biti glavni uzročnik takvog ponašanja, suicidalnog ili koje vodi prema ubojstvu. Vrlo je to kompleksan problem. Oni koji su jedanput pokušali i rekli da će počiniti samoubojstvo, treba ih ozbiljno shvatiti’, rekao je dr. Jukić.

DRAMA U CENTRU KARLOVCA: Starac sjekirom ubio ženu pa namjerno izazvao eksploziju plina i raznio pola zgrade!

U Karlovcu se jučer, kako je pokazao dosadašnji tijek istrage, dogodilo ubojstvo i samoubojstvo. Takvi slučajevi mogu biti različito uvjetovani. ‘Može biti netko ubojica i od straha od kazne počiniti samoubojstvo kako bi to izbjegao. No, može netko počiniti ubojstvo iz svojih suicidalnih razloga pa se to ubojstvo tretira kao prošireno samoubojstvo. Ako je netko tako bolestan da je uvjeren da onaj tko će ostati iza njega neće moći funkcionirati, onda ga iz samilosti ubija’, pojašnjava dr. Jukić.

Ljudi danas sve češće pate od nekakvih psihičkih poteškoća te za sve postoji neka tableta, no koliko je to pametno? ‘Najlakše je uzeti jednu tabletu. A to nije rješenje‘, kaže dr. Jukić.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr