SVE VIŠE OPERIRAJU PO EUROPI

JE LI SPEKTAKULARNU PLJAČKU ZG HOLDINGA IZVELA BANDA IZ SRBIJE? ‘Kod nas se čak ne moraju ni maskirati…’

Istraga pljačke poslovnice Zagrebačkog Holdinga mogla bi istražitelje odvesti do počinitelja izvan Hrvatske.

Nakon što je spektakularno opljačkana poslovnica Zagrebačkog Holdinga iz koje je ukradeno najmanje 800 tisuća kuna pojavile su se informacije kako je moguće da su takav prepad izveli pljačkaši iz Srbije.

Informacije beogradskih inspektora

Naime, ne bi to bilo prvi put da su kriminalci iz susjedstva počinili razbojništva u Zagrebu. Sumnje zagrebačkih istražitelja na neki način je potvrdio i Marko Marković, aktualni šef Odsjeka za suzbijanje razbojništva u Policijskoj upravi za grad Beograd. On je, naime, u razgovoru za Blic, izjavio kako je utvrđena ‘radna migracija pljačkaša, što je pak posljedica sve veće nazočnosti policije na ulicama, ali i boljih mjera osiguranja u objektima i prilikom trasporta novaca. Upravo su novčane pošiljke ranije često bile na meti razbojnika.

“Razbojnici sve manje pljačkaju u Beogradu, a svoje aktivnosti usmjeravaju ka većim gradovima Srbije, ali i prema zemljama Europske unije”, rekao je Marković i dodao: “Ozbiljne grupe, kakvih je nekada bilo u Beogradu, skoro da i ne postoje. Mnogi ozbiljni razbojnici su u zatvoru, a i kada izađu i ostanu u tom poslu, idu u zapadnu Europu, ili u Niš, Kragujevac, Novi Sad… Mnogi od njih se preusmjeravaju na trgovinu drogom i krijumčarenje migranata”.

‘Selidba’ razbojnika

Marković objašnjava kako je svojevrsna selidba razbojnika rezultat brojnih uhićenja neposredno nakon pljački. Samo u studenom policija je na djelu uhitila tri razbojnika. Jedan od njih, već višestruko prijavljivan, u samo dva dana opljačkao je sedam pošta, ljekarni i kioska. Pala je i ekipa iz Republike Srpske i Beograda, neposredno nakon pljačke, te osumnjičena za 24 razbojništva u velikim trgovinama.

“Trenutno je u Beogradu najbolja slika u ovom stoljeću. Broj razbojništava u odnosu na prošlu godinu smanjen je čak deset posto. Bila su samo dva razbojništva u bankama, a smanjen je i broj napada na transport novca jer se sada prevoze manji iznosi. Odgovorni u firmama koje su ranije bile često na meti razbojnika poslušali su naše savjete i uložili mnogo više u preventivu”, naveo je Marković. Skoro isti broj pošta na meti je razbojnika, kao i prošle godine, a najugroženije su one u predgrađu, i to u vrijeme isplate mirovina.

pljacka_holding

Drsko razbojništvo nedaleko policije

Upravo ovi podaci daju za naslutiti kako bi i za razbojništvo u Zagrebačkom Holdingu mogli biti odgovorni razbojnici iz regije, a posebno oni iz Srbije. Tim više što ukradeni iznos nije posebno visok s obzirom na rizik kojem su bili izloženi, bez obzira što su poslovnicu u Ulici grada Vukovara čuvali nenaoružani zaštitari. Naime, u pitanju je iznimno frekventna lokacija nedaleko sjedišta Ministarstva unutarnjih poslova RH, ali i zagrebačke policije, pa je postojala realna šansa da neka od patrola osujeti razbojnicima bijeg.

NAKON SPEKTAKULARNE PLJAČKE: Građani opet plaćaju aljkavost ZG-Holdinga, policija sada pojačano štiti njihovo sjedište

“Razbojnicima iz Srbije lakše je upasti u neku od hrvatskih novčarskih ustanova jer se čak ne moraju ni maskirati budući da nama eventualne snimke video nadzora i njihov lik neće previše značiti, odnosno neće nam biti poznati. Barem ne odmah. Tako da imaju vremena za bijeg”, komentirao je jedan od iskusnih istražitelja koji je do sada radio na rasvjetljavanju brojnih slučajeva oružanih prepada u banke u Zagrebu.

Balkanski krak bande ‘Pink Panther’

Ne treba zaboraviti ni slučaj iz lipnja prošle godine kada je skupina sastavljena od državljana Srbije, BiH i Crne Gore uhićena neposredno prije realizacije oružanog prepada na blindirano vozilo u Zagrebu. Meta im je bila novčana pošiljka, a čak se nagađalo da bi mogao biti u pitanju transport novca iz Hrvatske narodne banke. Radilo se o balkanskom ogranku poznate pljačkaške skupine “Pink Panther”. Njegove članove koji su se nekoliko dana skrivali u unajmljenom stanu policija je prisluškivala kroz televizor.

Upravo detalji njihovih razgovora snimljeni na ovaj način bili su ključni za nepravomoćnu presudu što je Dejanu Kostiću, državljanu Srbije, okrivljenom vođi bande i njegovim suradnicima izrečena u srpnju ove godine.

Planirali pucati na policiju?

Tijekom procesa preslušani su sati tih tajno snimljenih razgovora, te pregledane snimke na kojima se jasno vidi kako okrivljenici uvježbavaju rukovanje oružjem. Isprobavali su i policijske odore koje su trebali nositi na sebi u trenutku prepada.

“Kad otvori vrata, vadimo ga van, na pod, pa koljenom u vrat… Jedna ili dvije policijske patrole koje bi krenule u potjeru također im nisu trebale biti problem: “Odmah treba pucati iz ‘kalaša’…”, brutalni su detalji dogovora ovih pljačkaša.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr