SALMONELA U KUĆI

ISTRAGA O SMRTI DJEČAKA IZ SAMOBORA: Zna se u kojem su trgovačkom lancu kupljena zaražena jaja

U kući obitelji Vidović u Bregani, gdje je prije osam dana preminuo petogodišnji dječak Mirko, epidemiolozi su pronašli salmonelu na sedam mjesta.

Iako će točan uzrok dječakove smrti biti utvrđen obdukcijom, sumnja se da je riječ o zarazi salmonelom jer su i dječakovi roditelji te dvije sestre završili u bolnici. Jutarnji list piše, na temelju nalaza Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), da je salmonela u kući izolirana na radnoj plohi, nožu iz kuhinje, krigli iz kuhinje, u rizi-biziju koji je stajao u tavi na štednjaku te u dva jajeta i ljusci jajeta nađenoj u zdjelici na kuhinjskoj polici.

Zaražena jaja iz Kauflanda stigla iz Poljske

Sumnja se da je salmonela potekla iz zaraženih jaja. Naime, u njihovu hladnjaku nađeno je pakiranje od 30 jaja u kojem su ostala 22. Sva su testirana na salmonelu, a kontaminiranost je dokazana u dva, dok su ostala jaja bila zdravstveno ispravna za konzumiranje.

Prema dokumentu HZJZ-a, koji je objavio Jutarnji list, pakiranje jaja imalo je deklaraciju na kojoj je pisalo da je zemlja podrijetla Poljska, a da ih je na tržište stavila Mesna industrija braća Pivac te da su jaja iz kaveznog uzorka.

U istom dokumentu stoji da su kupljena u Kauflandu u Samoboru.

PETEROČLANA OBITELJ SE ZARAZILA SALMONELOM, DJEČAK (5) UMRO: Pojeli su jaja iz uvoza, kupljena u trgovačkom centru

Ne moraju sva jaja u pakiranju biti zaražena

Jutarnji list posjeduje i nalaz analize iz samoborskog Kauflanda gdje je analizirano ukupno pet jaja iz pet pakiranja. Riječ je o proizvodu sa 30 svježih jaja u kartonu i s rokom trajanja do 28. listopada 2016. godine. Iz svakog kartona izuzeto je jedno jaje, a rezultat analize na tom uzorku pokazao je da nije izolirana salmonela.

Epidemiolozi iz HZJZ-a kažu kako u jednom pakiranju ne moraju nužno biti sva jaja zaražena salmonelom, nego da u pravilu neka jaja mogu biti kontaminirana, a neka ne.

Također napominju da je nužna termička obrada rizične i kvarljive hrane poput jaja ili svježeg mesa.

JOŠ SE NE ZNA UZROK SMRTI DJEČAKA IZ BREGANE: Salmonela pronađena u svim kutovima kuće

Salmonela se prenijela s jedne na drugu hranu

Epidemiolozi kažu kako je u ovom slučaju moguće da se salmonela prenijela s hrane na hranu. Budući da je svih pet članova obitelji bilo zaraženo, a bolest se manifestira teškim oblicima povraćanja i proljeva, moguće je da se salmonela na taj način proširila po površinama po kući.

Iz Kauflanda su izrazili duboko žaljenje zbog smrti dječaka, ali i poručili da su poduzeli sve potrebne mjere. S polica su odmah povukli jaja iz serije pronađene u hladnjaku obitelji Vidović. Također, analizom spornih jaja dokazano je da su jaja iz dućana bila zdravstveno ispravna.

MINISTARSTVO ZDRAVLJA O TROVANJU PETEROČLANE OBITELJI: ‘Još uvijek ne znamo zašto je umro dječak (5) iz Samobora’

Povratak na Net.hr