I dalje sude penzioneru koji se žalio na pisanje novinara

Na sudu u Zagrebu u petak je održano ročište u privatnoj tužbi koju je protiv umirovljenika Ive Šperande podigao novinar Željko Žutelija, zbog navodne povrede časti i ugleda. Svjedočio je predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Podsjetimo, Žutelija je podigao tužbu protiv umirovljenika Ive Šperande, koji je prošle godine Novinarskom vijeću časti poslao pismo izrevoltiran tekstovima objavljenim u Jutarnjem listu: “Horvatinčić: Nakon projekta Cvjetni Zagreb će biti kao Milano” Nade Mirković te komentarom Žutelije “Graditelji na meti razgraditelja”.

Tekstove je Šperanda nazvao “primjerima korumpiranog novinarstva”, pa iako je Vijeće časti HND-a zaključilo kako se “spomenutim tekstovima ne krši etički kodeks”, Žutelija je odlučio tužiti umirovljenika zbog povrede časti i ugleda.

Prvostupanjskom je presudom sud oslobodio Šperandu od optužbi za povredu časti i ugleda, ali se Žutelija žalio, te je na drugostupanjskom sudu presuda ukinuta. Uslijedilo je ponovljeno ročište 2. prosinca 2011. godine, te ovo današnje na kojem je svjedočio predsjednik HND-a Zdenko Duka. Duka je ponovio da Vijeće časti svaki prigovor koji dobije prosljeđuje novinaru kako bi se očitovao, te da on osobno nema uvid u rad Vijeća pošto je ono neovisno.

Tako se na sudu nastavio proces protiv jednog čitatelja koji je reagirao na ono što je pročitao i kojem je krovna udruga kojoj se obratio odgovorila na upit koji im je poslao. Zašto je cijela stvar završila na sudu, jasno je samo tužitelju i njegovom odvjetniku.

Povratak na Net.hr