NEČOVJEČNI HUMANITARCI

HUMANITARNA UDRUGA BILA JE PARAVAN ZA IŽIVLJAVANJE: ‘Govorio je da će zakapati naše leševe po Zagrebu’

Dino Dedić i Tina Zahirović nudili su preko svoje humanitarne udruge posao na štandovima za 500 eura te osiguran smještaj i hranu, no oni koji su prihvatili ponudu na koncu su živjeli i radili poput robova. A zbog prijetnji smrću koje im je upućivao, Dedić je kazneno prijavljen i prijeti mu zatvorska kazna

Iza zagrebačke humanitarne udruga uzvišenog naziva “Ljubav, vjera, nada” krila se najprizemnija nečovječnost, trgovina ljudima, prijevare i prijetnje. Osnivači udruge, Dino Dedić i njegova partnerica Tina Zahirović, preko oglasa objavljivanih u Bosni i Heregovini vabili s ljude koji bi za njih prodavali drvene figurice na štandovima u trgovačkim centrima po Zagrebu.

U travnju prošle godine, njihov oglas zainteresirao je Ranka K.Melihu O. koji su u to vrijeme bezuspješno tragali za poslom u BiH, a “humanitarci” iz Zagreba nudili su posao na štandovima za 500 eura te osiguran smještaj i hranu. Prihvatili su ponudu da bi, na koncu, živjeli i radili poput robova, bez pauze i hrane, te uz Dedićeve prijetnje smrću zbog kojih je kazneno prijavljen i prijeti mu zatvorska kazna u trajanju od 22 mjeseca. Protiv Dedićeve partnerice, s kojom ima četvero djece, istaga je obustavljena.

ČOVJEK ZA KOJIM JE RASPISANA TJERALICA ZBOG TRGOVINE LJUDIMA I ZLOSTAVLJANJA: ‘Zvuči kao da sam ih vezao lancem i tukao’

Svoju trudnu partnericu tukao je šakama

Kad je poslovanje udruge isplivalo na površinu, Dedić je bio u bijegu, ukupno godinu dana, a predao se 11. rujna shvativši da protiv njega neće biti obustavljen postupak kao što je bio obustavljen protiv njegove partnerice, piše Jutarnji list. Na prijedlog Dedićevog odvjetnika, koji je istaknuo da je ovaj otac četvero malodobne djece, sudac Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Zorislav Kaleb donio je odluku da nakon 66 dana pritvora “humanitarac” ipak bude pušten na slobodu, ali uz mjere opreza.

Dedić je tom sučevom odlukom bio toliko oduševljen da je kazao kako će mu “srce iskočiti iz pluća”. Usto je kazao kako nije kriv i da postoje snimke koje to dokazuju.

Jedna od žrtava prijevare, Ranko K. ispričao je što se dogodilo nakon što je s Melihom O. vidio oglas za posao humanitarne udruge iz Zagreba.

“Na kolodvoru nas je dočekala Tina i odvela nas u baraku gdje živi s Dedićem i djecom. On nam se predstavio kao šef i da bez njega ne možemo ništa. Smjestili su nas u jednu sobu, a u onoj pored bili su Emrah H. i Emir H.. Kako je Tina propustila rezervirati neku lokaciju za prodaju, Dino ju je izvrijeđao te pred nama više puta udario šakom u glavu. Tada smo se uvjerili da je Dino stvarni gazda”, kazao je Ranko K..

Prijetio da će njihove leševe zakapati po Zagrebu

“Kada je čuo da je Meliha o Tini rekla nešto negativno, Dedić je nasrnuo na Melihu rekavši joj: ‘Je*em ti majku, porazbijat ću ti zube!’ Stao sam između. Dino je galamio na sve nas, posebno na Emraha jer je zarađivao najmanje. Dino je govorio da će, ako itko od nas pobjegne, zakapati leševe po Zagrebu i da će nas pronaći u Bosni te da može angažirati ljude da nas ubiju. Jasno mi je dao do znanja da se neću dobro provesti. Strašio nas je i pričom da je sredio nekakvu prometnu nekoj curi iz Laktaša koja je ostala trajni invalid”, ispričao je Ranko K. tvrdeći da je Dedić uzimao kokain, čije je tragove našao na novčanici od 20 kuna koje mu je dao za hranu, piše Jutarnji list.

Meliha je potvrdila tu priču dodavši da je Dedić često tukao svoju partnericu bez obzira na to što je bila trudna.

“Prodavali smo figurice za pomoć maloj Maji oboljeloj od raka. Komad je bio 20 kuna, a bilo je onih koji su davali i po 200 kuna. Dedić je prijetio da ćemo postati leševi čija će trupla kopati po šumi. Emrahu je govorio da je glupi Bosanac kojem će skakati po lubanji sve dok ne crkne. Tukao ga je i šamarao, znao mu je raskrvariti nos. Shvatili smo sve prekasno i nismo mogli samo tako otići”, kazala je na sudu Meliha O.

Ahmet R. je odbio svjedočiti u sudnici u Dedićevoj nazočnosti rekavši da ga se boji. U Zagrebu je, kaže, radeći proveo tri mjeseca, a prijetnje smrću prijavio je u BiH. U tužiteljstvu se povjerio da je osobno vidio kako Dino “krvnički udara Tinu po glavi i bubrezima”. Dedić, inače, ima već pet osuđujućih presuda za prijevare i krivotvorenja.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr